Асоциацията на овощарите в България изпрати за пореден път питане по актуални въпроси, касаещи сектор Овощарство, до Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

"Въпреки обещанията на правителствата, че този сектор ще бъде приоритетен, до този момент нищо съществено не се прави на практика за него. Това е последният ни апел за разбиране и намиране на решение за облекчаване положението на производителите на плодове", коментираха пред Фермер.БГ от Асоциацията. От там посочиха още, че "това е последното писмо до кабинета, след което ще предприемем ефективни действия, за да могат проблемите на нашите производители да бъдат чути".

„Все още няма решение на УС на ДФ Земеделие ще има ли финансиране по Държавната помощ за компенсиране разходите на овощарите, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период, се посочва в писмото, изпратено до институциите.

 

[news]
 

Срокът на прилагане на помощта е до 31.12.2014 г. Размерът на помощта се определя в план-сметката на ДФЗ, след решение на УС на ДФЗ и в рамките на максималния бюджет. Максималният бюджет на помощта за 2014 г. е 6 700 000 лв. и е гласуван със стартирането на схемата през есента на 2013 г. Очакваме актуализацията на Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период от БАБХ“, пишат от Асоциацията на овощарите.

 

Те допълват, че независимо от водените разговори с МЗХ и експерти от БАБХ още на консултативния съвет по трайни насаждения на 20 януари, на този етап ние нямат информация какви препарати ще се признават по програмата. От Асоциацията алармират и за закъснение по Схема за държавна помощ за съфинансиране на застрахователните премии при застраховка на селскостопанска продукция. „Поради необичайно топлата зима развитието на овощните видове е изпреварващо за сезона.

 

Поради ежегодното закъсняване за програмата и стартирането й в началото на месец май, много от нашите производители нямат възможност да рискуват в периода на късните пролетни слани и застраховат за своя сметка. До началото на месец април трябва да се стартира приема на документи, за да може най-късно до 20 април да са готови договорите и да се възползваме от застраховка при риск от късни пролетни слани“, заявяват овощарите. Производителите питат още защо се бави изплащането на средствата на сектора за специфично подпомагане на производителите на качествени плодове и зеленчуци по схемите за директни плащания на площ за 2013 г.?

 

„Целта на финансовото подпомагане по схемата за качествен плод, е именно да се подпомогнат производителите за подобряване качеството на българското производство на плодове и зеленчуци. Забавяне изплащането на средствата води до компромиси в храненето и агрохимическите мероприятия които неминуемо ще доведат до спад в количеството и качеството на производството“, заявават от Асоциацията на овощарите с писмото си, адресирано до министър Димитър Греков, зам.-министър Явор Гечев и директора на ДФЗ Мирослав Николов.

 

 

Отворено писмо на Асоциацията на овощарите в България до МЗХ и ДФЗ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!