Основният ни проблем, е че излизаме на единен пазар и трябва да се конкурираме с много субсидирана стока. Лошото е, че в цяла Европа има много ябълки, а поляците ги субсидират добре. Това каза Пламен Петров, земеделски производител от Ловешко за Фермер.БГ.
 
 
„Реколтата е добра тази година. Аз гледам сливи и ябълки – и двете се развиват добре. Лошото е, че в цяла Европа има много ябълки. Поляците ги субсидират много и сега ще влезе силно субсидирана стока, с която ще бъдем на единен пазар и няма как да се конкурираме. Това е основният ни проблем“, обясни Петров.
 
През 2017 г. Полша е произвела между 2.3 и 2.6 млн. тона с ябълки. Поляците получават около 290 евро за хектар ябълки. Според доклад на USDA от 30 ноември 2017 г., цитирайки Полското министерство на земеделието, почти 30% от европейските ябълки, се произвеждат именно в Полша, въпреки констатирания спад в добивите на страната за миналата година.
 
Въпреки притеснителния внос, реколтата от сливи е добра. Единственото, което притеснява стопаните е кафявото гниене, заради много паднали дъждове.
 
„Наличието на кафяво гниене ни накара да пръскаме повече от обикновено. Като добиви – сливи има много, цената обаче е ниска. Ябълките също са добре. Годината беше дъждовна, така че те са едри и хубави, поне за момента. В Ловешко се разминахме от градушки, поне към момента“, каза още Петров.
 
Нещо полезно за фермерите е, че през август е задължително в овощната градина да се поддържа оптимален воден режим. Младите дървета, чиято коренова система все още не е изградена, са чувствителни на летните засушавания. Добре е да се направят две или три поливки които ще се отразят благоприятно. 
 
При трайните насаждения през топлия месец, продължава извеждането на борбата срещу икономически важните болести и неприятели:
 
Ябълка
- Струпясване - Купроцин Супер М 0,2%; Дитан М 45 0,2%; Силит 40 СК 0,16% и др.
- Брашнеста мана - фунгицидите срещу брашнеста мана действат и на струпясването - Топсин М 70 ВП 0,1%; Систан Супер 24 ЕК 0,3%; Скор 250 ЕК 0,02%; Шавит Ф 72 ВДГ 0,2%; Байфидан 250 ЕК 0,01% и др.
- Ябълков плодов червей и Листни въшки - Нуреле Д 0,05%; Релдан 40 ЕК 0,12%; Децис 2,5 ЕК 0,03%; Вазтак нов 100 ЕК 0,0125%; Фюри 10 ЕК 0,125%; Суми алфа 5 ЕК 0,02% и др.
 
Със същите препарати се третират крушата и дюлята. В сливовите насаждения се следи за намножаване на сливовия плодов червей. В прасковените за източния плодов червей.
 
В овощните градини продължава да се провежда механична и химична борба с плевелите в редовете и междуредията, съветват експерти от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).