Фермерският фестивал пред земеделското министерство днес ще проведе Ден на качамака с фермерско овче сирене, съобщиха организаторите.

Официално: Мандрите изкупуват по-малко краве мляко

Сиренето е от овцефермата „Братя Борисови“, а качамакът ще бъде майсторски приготвен от Денка Георгиева по време на специална демонстрация от 12:00 часа.

За първи път на фестивала се представя габровски пестил от сини сливи. Това е пълноценна, напълно естествена храна без добавени консерванти, оцветители и изкуствени аромати. Пестилът е приготвен така, че в най-висока степен да се съхранят полезните вещества в него.

По традиция седмичният пазар е запазена територия за разнообразни фермерски и занаятчийски храни от малки производители: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, прясно месо, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се провежда всяка сряда пред земеделското министерство в столицата от 10:00 до 18:00 часа. Организатор е Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.

Всички участници са регистрирани по Наредба 3 и Наредба 26 на земеделското министерство или по Закона за храните. Много от фермерите работят в районите от „Натура 2000“ в Западна и Централна Стара планина с подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.