По данни на Националния статистически институт (НСИ) изкупната цена на овчето мляко за първото тримесечие отбелязва слабо повишение до 1,24 лв./л. Ръстът нагоре спрямо година по-рано е 4,3%, изчисляват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Цените на млякото: Има ли спекула?

Изкупените количества на овчето мляко за месец май обаче са малка част от общите годишните обеми. Предвижданията на САРА са средните изкупни цени за 2020 г. да бъдат около 1,18 лв./л.

По отношение на кравето мляко прогнозите за месец юни сочат, че няма да има промяна в изкупните цени. На годишна база увеличението е със 7%. Тук роля играе и европейската тенденция за по-високи цени в последните месеци заради цялостната несигурност и растящи разходи.

МЗХГ: За месец март българските преработватели са изкупили 59 174 хил. л мляко, а за първото тримесечие на 2020 г. ръстът е 9% спрямо година по-рано.

За първите три месеца изкупеното сурово мляко в целия Европейски съюз (ЕС) нараства – с 3%. Средната изкупна цена на кравето мляко обаче за месец април отбелязва намаление от 0,5% на месечна база. 

Италианските млекопреработватели се връщат вече към нормална дейност. Ето защо цената на суровото мляко на пазара в Италия се възстановява до 0,34 евро на литър към края на месец май.

За първото тримесечие има ръст при производството на всички основни млечни продукти в Съюза – сухо мляко (9,9%), кондензирано мляко (3,5%), прясно мляко (3,4%), масло (3,2%), сирена (2,6%). Намаление се наблюдава само при сметаната (-0,8%), отбелязват анализаторите от CAPA.

Въвеждането на извънредната мярка за подпомагане на частно складиране в сектор „Мляко“ заради коронавируса спира ценовия спад при сухото мляко, което тръгна надолу с 10% само за 2 месеца.

Според доклад на Rabobank от месец май степента и продължителността на въздействие на кризата върху пазарите на млечни продукти ще варира според страната, продуктовия микс и зависимостта от износа.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Мляко: Организация на производители пробива във веригите

Фермер: Расте интересът към нашите млечни продукти

Евродепутати искат ограничение за продукцията на мляко