Отваря се втори прием по подмярка по подмярка 21.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1 от мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от ДФ "Земеделие".

Несъответствие: Къде отидоха 200 хил. овце?

Срокът за кандидатстване за подпомагането е от 17 май до 4 юни 2021 г. Заявленията ще се приемат в общинските служби по земеделие.

Подмярка COVID 1 е с бюджет 7 524 692 евро или 14,7 млн. лева. Тя обхваща секторите – „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“ „Винени лозя“, „Декоративни растения“ и „Животновъдство“ (говеда, биволи, овце и кози). По подмярка COVID 1 се подпомагат земеделски стопани, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. Всички кандидати следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Допустими за подпомагане за прием през 2021 г. по подмярка COVID 1 са земеделски стопани, които са кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2020 и отговарят на поне едно от следните условия:
  • Нямат подадено заявление за подпомагане в рамките на предходния прием по мярката през 2020 г.;
  • Имат подадено заявление, но не са получили подпомагане в рамките на предходния прием по мярката през 2020 г.

За допустимите за подпомагане кандидати размерът на финансовата помощ е в зависимост от установената допустима за подпомагане площ със съответната земеделска култура по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2020 или размера на установената допустима за подпомагане площ по СЕПП за Кампания 2020 г. за културите, които не се подпомагат по схемите за обвързана подкрепа.

Размерът на подпомагането за животновъдите се определя от броя на установените допустими животни от съответния вид по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2020 и схемата за преходна национална помощ за овце майки или кози майки, обвързана с производството за Кампания 2020.

ДФ „Земеделие“ припомня, че един земеделски стопанин може да получи подпомагане по подмярка COVID 1 за повече от една от изброените дейности, но не повече от левовата равностойност на 7000 евро. Финансовата помощ по мярката се изплаща под формата на еднократна сума.