През декември се очаква да се отвори прием по схемата за държавна помощ „Инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция". Това заяви земеделският министър Десислава Танева по време на заседание на Консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство, който се проведе чрез видеоконферентна връзка. 

Овощари настояват за нов прием за инвестиции в материални активи

Както Агри.БГ пръв писа, асоциациите настояваха за нов прием поради големия интерес от страна на стопаните. 

Със средства по мярката те реализират инвестиции в машини за сортиране, пакетиране и охлаждане, съхранение, както и за оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки при производството на собствена първична земеделска продукция в сектор „Растениевъдство“. 

Бенефициенти по мярката са малки и средни предприятия - земеделски стопани и признати групи или организации на производители в сектора. 

Подпомагането по нея е под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на направените инвестиции.

Производители чакат втори прием по de minimis

По време на консултативния съвет стана ясно още, че във връзка с отправено искане от страна на бранша за съдействие при осигуряване на оборотни средства в условията на създадената епидемична обстановка, ще бъдат разгледани възможностите на Фонд „Земеделие” за осигуряване на ресурс за такава подкрепа при гарантирането им със съответните обезпечения.