Броени дни остават до края на общественото обсъждане на насоките за подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ от ПРСР. Самият прием е планиран за началото на месец май.

Министерството: Вижте най-важното за новите приеми по ПРСР

Процедурата има за цел да намали риска и да ограничи на последствията от заразни болести по животните, в това число АЧС и други заразни болести, наблюдавани при птици и дребни преживни животни. 

С тези субсидии животновъдите могат да закупуват или изграждат инсталации и оборудване за дезинфекция, огради и преградни съоръжения в рамките на стопанствата, безопасно съхранение на фуражи и на странични животински продукти, както и да направят инвестиции в санитарна инфраструктура.

Допустими кандидати по нея обаче са не само земеделски производители, но и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ); Изпълнителна агенция „Борба с градушките” (ИАБГ) и Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт проф. д-р Г. Павлов (НДНИВМИ).

В мотивите на МЗХГ е записано, че подпомагането на БАБХ и Ветеринарния институт ще помогне да се засили контролът от страна на компетентния орган, да се повиши капацитетът, да се оптимизира времето за реакция. Всичко това би трябвало да ограничи риска от възникване на усложнени епизоотични ситуация за в бъдеще.

Подпомагането на Агенцията за градушките пък ще позволи да се подобри противоградовата защита, както и системата за ранно предупреждение. По този начин ще има възможност да се реагира навреме и да се предотвратят щети по селскостопанските насаждения, казват още от МЗХГ.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение по подмярка 5.1 е 15 000 лв. За проекти на земеделски стопанин максималният размер на допустимите разходи в животновъдно стопанство е 1 955 800 лв. за стопанства, в които се отглеждат свине, 977 900 лв. – за стопанства с птици, и 391 160 лв. – за дребни преживни животни.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 45 905 931 лв. Процедурата предвижда гарантиран бюджет от 9 387 840 лв. за кандидати – публични субекти.

Предимство ще имат проектни предложения на земеделски стопани в населено място, където е възникнала епизоотична обстановка; в области, където броят на отглеждани животни е над или под средния за страната; в области с висок риск от зараза. Тук се включват и фермери с обекти, в които заради епизоотичната обстановка са убити част или всички отглеждани животни.

Проектът на насоките по подмярка 5.1 е публикуван на електронната страница на Министерството на земеделието на 15 април. Времето за обществено обсъждане е едва 12 дни – до 27 април, на [email protected].

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова наредба: Обезщетения за животновъдите при зарази

Нагледно: Как да гледате прасета в задния си двор?

Отварят три целеви приема за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства