Държавната администрация не успява да насмогне с приемите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за което свидетелства поредната актуализация на индикативната годишна програма. Тя ще бъде предложена за гласуване на 19-ото заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР, планирано за 11 ноември.

До Европрокуратурата: Фермер разказва за корупционна схема с участието на държавни служители

Промените предвиждат изтеглянето на последните за годината приеми напред във времето. Ето по кои мерки земеделските производители могат да кандидатстват за финансиране до края на 2022 г.

Подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“

 

Заявления ще се приемат в периода декември-февруари вместо през септември-октомври, както беше посочено в предишния вариант на индикативната работна програма, публикуван на 22 юли. Предвиден е общ бюджет от 29 млн. евро. Минималният размер на допустимите разходи е 10 хил. евро, а максималният – до 400 хил. евро. Максималният процент на съфинансиране е 50%.

Сред допустимите инвестиции са развитие на услуги във всички сектори; производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление; и развитие на занаяти и други неземеделски дейности.

Подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“

 

Приемът е планиран за декември-февруари вместо досегашния период септември-октомври. Бюджетът зависи от остатъчния бюджет след приключване обработката на проектните предложения по подмерки 16.1 и 16.4, но не повече от 4 млн. евро. 

Максимално допустимият размер на помощта за периода на прилагане на програмата е 500 хил. евро. Максималният процент на съфинансиране е 50%. Допустими са организации, съставени от производители, малки и средни предприятия или търговци на дребно.

Подмярка 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“

 

Добрата новина е, че този прием е вече в ход, като проектни предложения се приемат до 6 януари 2023 г. Общият бюджет е увеличен на 15,5 млн. евро, докато максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект си остава 25 хил. евро. 

Кандидатстването става чрез ИСУН 2020 с използването на Квалифициран електронен подпис. Въпроси могат да се задават по имейл на [email protected] до 3 седмици преди крайния срок. Кандидатите трябва да са регистрирани за първи път като земеделски стопани по реда на Наредба 3 не по-късно от 24 месеца към датата на подаване на проекта.  

Междувременно стана ясно, че с година и девет месеца се удължава срокът за изпълнение на проекти по три процедури на подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от ПРСР. Kрайният срок се измества до 6 юни 2025 г. Промяната касае следните процедури чрез подбор, които бяха реализирани в периода между 4 септември и 7 декември 2018 г.:

•    № BG06RDNP001-6.002 „Инвестиции, насочени към развитие на занаяти”;
•    № BG06RDNP001-6.003 „Развитие на услуги във всички сектори и други неземеделски дейности“;
•    № BG06RDNP001-6.004 „Производство на продукти, които не са включени в приложение I от Договора за функционирането на Европейския съюз”.

До 1 октомври 2025 г. се удължава и срокът за изпълнение на проекти, подадени по процедура № BG06RDNP001-16.004 по подмярка 16.4. Промяната се отнася за приема, който се проведе в периода 2 ноември 2020 г. – 1 февруари 2021 г. Проектозаповедта е на обществено обсъждане до 9 ноември тази година.