Директорът на дирекция "Животновъдство" към Министерството на земеделието и храните ( МЗХ ) Кирил Кирков е временно отстранен от длъжност, заявиха за Фермер.БГ източници от аграрното ведомство.

 

Причина за това е разпоредена проверка от страна на министър Мирослав Найденов, според която докато тече разследването временно изпълняващ длъжността Директор на Дирекция "Животновъдство" към МЗХ ще е д-р Златка Възелова. До момента тя бе началник отдел в същата дирекция.

 

Възелова работи дълги години в сектора, като в едно от последните си интервюта по отношение на перспективите пред животновъдството у нас казва : "Бабите с по 3-4 крави ще продадат животните си в големите ферми. В момента върви преструктуриране с окрупняване на фермите.

 

Няма да се заколи дори една крава, бъдете сигурни в това. Никой от стопаните няма да допусне да загуби субсидия. Другата алтернатива е да минат от млеконадой към месодайно направление. Това вече го правят малките ферми, които няма да покрият критериите за първа група. Нашият фермер трябва да се научи да бъде добър фермер и да си прави сметката. Ако не се научат добре да си менажират фермите, проблемът си е техен.

 

Златка Възелова

Ако трябва, ще ни командироват на място при фермерите. Въпросът е да усвоим парите. Оптимист съм. Стопаните разбраха, че средства има. 70 млн. лв. са за качество на суровото мляко. Има достатъчно за всички ферми. Който иска да остане в този бизнес, ще получава средства, но за да произвежда качествена продукция."

 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!