Отстраниха Председателя на Борда на директорите на Напоителни системи АД Георги Харизанов, заради съдебно дело от 2001-а година, заяви днес министър Мирослав Найденов.

 

Реалната причина обаче за отстраняването от поста всъщност е засиления политически и обществен натиск през последните седмици, след наводенията в Южна България и публично изнесените данни, че Харизанов не разполагал с нужния образователен ценз за да заема такава ръководна позиция. В последното заседания на Парламента през изминалата седмица, министър Мирослав Найденов заяви, че Харизанов има добри мениджърски умения, а техническите специалисти в Напоителни системи АД са всъщност инженерите по съответните направления.

 

На последния парламентарен контрол миналата седмица, в отговор на депутатски въпрос, Найденов съобщи, че Харизанов няма висше образование, а следва в момента. Сравни го с Бил Гейтс, който също няма висше образование. "Не може да се прави аналогия с Калина Илиева, защото той никога не е лъгал за образователния си ценз. Той в момента приключва образованието си. Не се изисква образование за това, да бъдеш член на Борда на директорите. Там има експерти. Дикторът е инженер хидролог, главният инженер, т.е. на оперативно ниво всички са с необходимия ценз", повтори тази сутрин в bTV Найденов.

 

За случая с отстраняването на Георги Харизанов е информиран премиерът Бойко Борисов. Днес на заседание на Борда на директорите на „Напоителни системи” ще бъде взето решение по какъв начин и кой ще поеме ръководството.


„След като информирах и премиера, и по предложение на самия Харизанов, той ще бъде отстранен от длъжността председател на Борда на директорите на „Напоителни системи” до приключване на предварителното следствие", обясни министър Найденов.

„Ще събера Борда на директорите още утре, за да може да се прецени по какъв начин и кой ще поеме ръководството на „Напоителни системи”, каза министърът. Повдигнато обвинение на Георги Харизанов е свързано с предишна негова месторабота през 2001 г. „Аз не мога да коментирам, не съм запознат с подробности по това нещо. Все пак, за да няма съмнение по отношение на дейността на „Напоителни системи”, да може да работят в спокойна обстановка и то точно при тези форсмажорни обстоятелства, смятаме, че това е най-правилното нещо”, допълни министър Найденов. „Самият Харизанов го разбира много добре, така че предприемаме тези действия и ще събера Борда на директорите още утре, за да може да се прецени по какъв начин и кой ще поеме ръководството”, каза още д-р Мирослав Найденов.


"Георги Харизанов бе освободен, за да не се създаде напрежение в системата", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването „Тази сутрин” на бТВ . Срещу Харизанов има повдигнато обвинение за присвояване на 50 хил. лв. през 2001 г. Министър Найденов изрази недоумение, защо това обвинение се повдига 11 години след случилото се. „Надявам се компетентните органи да си свършат работата”, коментира той.