Фермерите ще получат отстъпка от 0,43 лв. от стойността на акциза за литър закупен газьол, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство през 2020 г., съобщиха от Министерството на земеделието.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Ставката бе определена със заповед на земеделския министър Христо Бозуков. Годишният бюджет на схемата за държавна помощ е до 100 млн. лв. 

В кратки срокове ще бъдат изплатени близо 89 млн. лв., а останалата част от средствата ще бъдат по сметките в началото на 2022 г.

Кандидатстването е облекчено и заявленията се подават, придружени само от опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година. 

Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане, се определя на базата на методика с разходни норми. След приема на документи Националната агенция за приходите извършва проверки на фактурите. 

Спрямо предходната държавна помощ отпадна задължението за водене на дневник, а от Кампания 2020 отпадна и задължението за представяне на удостоверение за липса на задължения, като за това се прави служебна проверка. 

Това е вече шестата кампания, в която фермерите получават подпомагане по настоящата схема за държавна помощ, припомнят от ресорното министерство.