Мораториумът за кредити се удължава до 31 март 2021 г., стана ясно след среща на премиера с ресорните министри. Мярката се налага заради втората вълна на COVID-19.

Животновъди, отворен е приемът за отсрочка на кредити от ДФЗ

Очакват се насоки от страна на Асоциацията на търговските банки, а Централната банка трябва да одобри техния план. Целта е да се отложи плащането на лихви и главници, докато трае пандемията.

Максималният срок на отсрочване за всеки клиент е 9 месеца. Тези, които вече са се възползвали от 6-месечния мораториум, който изтече, ще имат на разположение още 3 месеца, преди да обслужват кредита си редовно.

Статистиката сочи, че през пролетта, когато беше приет кредитният мораториум, са били отсрочени 9 млн. лв. – 7 млн. лв. на бизнеса и 2 млрд. лв. на хора.

Въпреки кредитната ваканция обаче много хора са продължили да обслужват кредитите си. Дори през последните три месеца лошите кредити намаляват, заяви експертът Тихомир Тошев за bTV.

Нещо повече, има ръст на новоизтеглените кредити, като ипотечните заеми са нагоре с 12%, а потребителските – с 5%. Това важи най-вече за сектори, които не са толкова засегнати от пандемията, дори напротив. Става дума за фармация, енергетика и IT индустрия.

Съветът на експерта е кредитополучателите, които изпитват трудности, да не покриват задълженията си с нов заем, а да потърсят съдействие от своята банка.