Повредени съоръжения на "Напоителни системи" са спомогнали за щетите, причинени от обилните валежи в няколко области на страната, заяви министърът на земеделието Иван Иванов. 

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Днес ще се състои среща при премиера с областните управители, на която ще присъства и ресорният директор на дирекция в министерството, а земеделският министър лично ще посети засегнатите райони, обяви самият той. „Мисля, че още днес ще намерим частично решение. Където е възможно, ще се възстановят тези диги”, подчерта Иванов в ефира на БНТ. Най-вероятно дигите ще бъдат укрепени със средства от Фонда за бедствия и аварии.

Министърът призова всеки земеделски стопанин, който е засегнат от наводненията да не губи време и да се обърне към съответната общинска служба по земеделие, за да бъде обезщетен за загубена продукция или за унищожени площи. Попитан защо земеделците вече не вярват, че ще получат заслуженото при такива инциденти, Иванов коментира:

„През годините съм забелязал, че нашето законодателство отговарят на всякакви европейски изисквания.  До голяма степен имаме едно несъответствие между това, което е записано в съответните нормативни актове и това, което се изпълнява от длъжностните лица”.

По думите му той вече е имал сериозен разговор с директори на дирекции и структури в министерството, с които си поставили задача да променят подхода на работа,  да се обръща повече на земеделците, „с по-голям ентусиазъм да се подхожда към решаване на техните проблеми”. 

Земеделският министър заяви, че системата за напояване у нас е била захвърлена през годините – „нарязани на скрап съоръжения, разсипани помпени станции, неподдържани канали”, като подчерта, че новото управление ще продължи амбициозната задача на служебното такова: „В Плана за възстановяване имаме един елемент, който засяга възстановяването на напоителните системи. В Стратегическия план предвиждаме също част, която ще засегне напояването”.

Иван Иванов: Дали ще бъде възстановяване на съществуващи и стари съоръжения, за което сме получили забележки от ЕК, или ще насочваме средства към земеделски стопани сами да изградят свои резервоари, но огромен фокус е насочен именно към този сектор.

Земеделският министър заяви още, че след финализирането на преговорния процес с Европейската комисия и по двете програми ще започне изграждането и възстановяването на такива системи у нас.