1085 лв. е средномесечното възнаграждение на заетите в Добричка област през третото тримесечие на 2020 г. Възнаграждението е с почти 300 лв. по-ниско в сравнение със средното за страната, показва изследване на Териториалното статистическо бюро в Добрич.

Аграрен доклад 2020: Фермерите получиха 1 693,8 млн. лв. директни плащания

Впечатление прави по-ниският ръст на заплатите в земеделския сектор. Средно 1257 лв. са получавали заетите в селскостопанските фирми в Добруджа през деветте месеца на 2020 г.

Според статистиката най-добре платени са работещите в енергийния сектор, държавното управление, в сферата на образованието и лекарите. 

Тенденцията в сектор „Земеделие” е показателна – за почти една година възнагражденията падат с около 100 лв.

1357 лв. е била средната месечна заплата в селското стопанство в Добричка област в края на 2019 г. Това нареди сектора на второ място в класацията, в която най-високи отново бяха заплатите на работещите в сферата на електрическа и топлинна енергия и газообразните горива. В момента възнаграждението на земеделците е на шесто място по размер на получаваните заплати. 

Земеделието и туризма са основните сектори, които носят доходи на добруджанци. COVID-19 удари туризма, а сушата почти унищожи реколтата в най-плодородния край на страната.

Според земеделските стопани последствията от тежката 2020 г. тепърва ще излизат „на светло”. Все още има неизчистени междуфирмени разплащания, рентите се сриват, увеличават се кредитите, падат възнагражденията. 

Област Добрич е на 14-то място по средна работна заплата. Най-високи са в областите София - 1 855 лв., Враца - 1 262 лв., и Варна - 1 259 лева, показват още данните от статистиката.