Прилагането на мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от ПРСР ще следва по-различни правила в периода на преход. Това става ясно от публикуваната проектонаредба за изменение и допълнение на Наредба 5 за нейното прилагане. Становища се приемат до 18 февруари.

По-кратки ангажименти и нови правила по мярка 10

Промените се налагат заради нуждата от синхронизация на национално ниво, разширяване на обхвата на защитените зони и предложеното десето изменение на ПРСР, което е одобрено от Комитета по наблюдение, но все още се чака мнението на ЕК.

Нови забранени дейности

През 2020 г. са публикувани една заповед за обявяване на защитени зони по Директива 2009/147/ЕО и 36 заповеди за обявяване на защитени зони по Директива 92/43/ЕИО. С тях се въвеждат нови забрани при извършването на селскостопанска дейност, като:

  • премахване на характеристики на ландшафта (синори, жизнени единични и групи дървета, традиционни ивици заети с храстово-дървесна растителност сред обработваеми земи, защитни горски пояси, каменни огради и живи плетове); минерални торове, продукти за растителна защита и биоциди; продукти за растителна защита в горското и селското стопанство; минерални торове в ливади, пасища, мери, изоставени орни земи и горски територии, както и на продукти за растителна защита и биоциди, освен разрешените за биопроизводство и при каламитет, епифитотия, епизоотия или епидемия.

Общо забраните, за спазването на които се предвижда подпомагане, се увеличават на десет.

Преизчисляване на компенсаторните плащания

По правило нивата на компенсаторните плащания по всички забрани се диференцират според територията, която обхваща конкретната зона, групирани за съответния район. Заради предефинирането на районите с природни ограничения, различни от планинските, и определения обхват на райони с други специфични ограничения обаче, са преизчислени нивата на подпомагане за 119 зони за птиците и е определено компенсаторно плащане за новообявената зона.

Предвижда се нов размер на компенсаторните плащания, които ще се предоставят по заявления за подпомагане, подадени след 2020 г. Двете таблици може да видите ТУК (чл. 7, ал. 4).

Промяната в размера на компенсаторните плащания е представена и одобрена от Комитета по наблюдение на ПРСР.

Без двойно финансиране

Предвижда се земеделските стопани да не могат да заявяват едновременно за подпомагане една и съща площ по мярка 11 „Биологично земеделие“ и мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“, която попада в обхвата на защитени зони.

Освен това фермери, които заявяват площи, попадащи едновременно в обхвата на защитени зони по Директивата за птиците и Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, спазват всички забрани, но могат да получат компенсаторно плащане само за една зона.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg