Продължават тежките пожари, свързани с прибирането на зърнената реколта в Добричка област. Пореден инцидент със зърнокомбайн подпали пшенична нива. Сигналът за пожар в землището на село Врачанци е подаден в събота след 14 ч.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Огънят е потушен от екип на добричката пожарна. Установено е, че причина за инцидента е неизправност в комбайна, прибиращ реколтата. Пламъците са унищожили цялата машина и 10 дка с пшеница. 

Това е третият случай на пожар, причинен от земеделска техника след старта на активната жътва в Добричка област. Преди повече от седмица изгоря пшеничен масив от 640 дка в тервелското село Кладенци, в гасенето на който участваха екипи и от съседните области Силистра и Шумен. В землището на Шабла от пламъци бяха погълнати 60 дка, а други 30 дка са унищожени от пожар в община Крушари.

От Пожарната служба посочват, че инцидентите в пшеничните ниви са зачестили сериозно, като основните причини са пламнали сухи треви или неизправност в земеделска техника. Огнеборците апелират към завишено внимание, за да се опази както реколтата, така и близките населени места. Те припомнят, че проверката за изправност на земеделската техника е важна за безопасността. Житните ниви трябва  да се парцелират като се разделят с 6-метрови изорани ивици, а по време на ежедневната работа да има край нивата дежурен трактор с плуг.