Две положителни проби за Африканска чума по свинете (АЧС) са установени от началото на годината при диви прасета в Добричка област. Заболяването е констатирано в отстреляни животни на териториите на общините Генерал Тошево и Тервел, стана ясно на заседание на областната епизоотична комисия в Добрич. Повод за събиране на специалистите, свикано по заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Светозар Патарински, е констатирането на две огнища на АЧС при домашни животни в област Пловдив. 

От началото на годината до месец март в страната са регистрирани положителни проби при отстреляни диви прасета на територията на областите Пазарджик, Смолян, Ямбол и Пловдив, показва изнесената пред комисията информация. Заради установените два случая на АЧС при лов на диви животни в Тервел и Генерал Тошево в Добричка област, в района е започнало периодично вземане на проби от индустриалните ферми за свине. До момента всички резултати от промишлено отглежданите прасета са отрицателни, посочват ветеринарните специалисти.

Изследванията за трихинилоза и Африканска чума по свинете са готови в рамките на ден 

Информация за патогена за заболяването АЧС и симптомите на проявление са представени от директора на ОДБХ в Добрич д-р Стелияна Генчева и д-р Славов. Болните животни вдигат висока температура, загуба на апетит, затруднено дишане, секреция от носа и ушите. Характерни признаци са подкожните кръвоизливи по ушите и крайниците. Зараза се пренася не само при пряк контакт, но и при чрез заразени помещения, транспортни средства, дрехи и инвентар. 

В рамките на заседанието са приети мерки за превенция, които целят да не се сдопусне разпространение на заболяването на територията на Добричка област:

Извършване на инвентаризация на личните стопанства три пъти годишно, като две от проверките да се извършват от местните власти, а третата проверка съвместно с ветеринарен лекар. Веднъж годишно, но не по-късно от 30 ноември 2024 г. трябва да се вземат проби за изследвания, а съвместно с МВР ще се извършват периодични проверки за транспорт на животни. На всяко тримесечие ще се правят клинични изследвания на животни в задните дворове.