Сериозен е рискът за пшеницата от новата реколта в Добруджа. Необичайно топлото за сезона време и липсата на валежи застрашават културата и водят до нови проблеми за земеделските стопани от Добруджа.

Третата кризисна мярка: Кой, колко ще получи?

„Нямаме дъжд със стопанско значение от края на юли. Нагоре към Шабла и Каварна стопаните са вече уплашени. Масово пшеницата не е излязла, защото няма влага. А там, където пониква, е прошарено. Трябва да вали, това е истината. Иначе ще имаме големи проблеми!“, обобщи картината в Добруджа Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Към момента площите с пшеница от новата реколта в Добричка област възлизат на близо 990 000 дка, а с ечемик – 57 000 дка. Сеитбата продължава, тъй като обичайните площи със зърнено-житни култури достигат 1 300 000 дка. 

Заради топлото време продължава нашествието на неприятели. По полетата има житни мухи и земеделските стопани вече третират посевите. „Разходите си вървят, но какво ще приберем е друг въпрос“, тревожи се производителката. 

Пазарът на зърно продължава да е притеснителен за стопаните. Цената върви надолу, коментира Жекова. 

В момента, в който ЕК приветливо прегърна Украйна за още една година до 2024 г., пазарът се срина отново. 

Разходите по производството на декар зърно продължават да се трупат, като в същото време по складовете залежава продукция, за която няма пазар. „Ако руснаците затворят зелените коридори, цената ще експлодира. Всичко в момента е едва ли не на жокери – кой какво ще реши и как ще го направи. Логика няма!

Проблемът е, че просто няма търговия в нашия регион. Толкова трудно се сключват сделки, търговците се пазят, тъй като няма пристигащи кораби и това е! В момента идват два, които ще товарят пшеница, която обаче е спазарена много преди това“, допълва Радостина Жекова.