Голямо количество контрабандни препарати за растителна защита заловиха митничарите и граничарите на граничния пункт Лесово при две отделни проверки на леки автомобили с българска регистрация, пътуващи от Турция за България, съобщиха от агенция "Митници".
 
 
Униформените са конфискували общо  450 литра и 170 кг недекларирани пестициди от 4 различни търговски марки-произведени в Турция и забранени за внос в България и ЕС.
 
Първият автомобил, марка BMW X3 с българска регистрация, е пристигнал на митническия пункт на 18 декември 2017 г., около  00:30 часа след.  
 
Селектиран е от митническите служители  за щателна митническа проверка и при нея те открили в  багажника на автомобила недекларирани  200 литра препарати за растителна защита в 40 фабрични опаковки. Контрабандните пестициди са задържани. Срещу шофьора, който е български гражданин, е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. За обезпечаване на бъдещи вземания по акта са задържани от нарушителя с вносна бележка  3 300 лв. 
 
Други 250 литра и 170 кг недекларирани препарати за растителна защита от различни търговски марки са открити от митническите служители в багажника на друг автомобил, марка Volkswagen Sharan с българска регистрация,  при щателна митническа проверка също на 18 декември 2017 г. Съставен е акт по Закона за митниците срещу шофьора на колата - българска гражданка. За обезпечаване на бъдещи вземания по акта е задържан автомобилът, с който е извършено нарушението. Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.