От фермата до трапезата“ е публикувана без екологична, социална и икономическа оценка на въздействието, се посочва в декларацията на Полша, която е част от обща таква на седем държави членки, отправили призив към Европейската комисия (ЕК) за оценка на въздействието по Стратегията.

Трябва ли да се премахнат директните плащания от ОСП?

Предстои министрите да разгледат съвместната декларация за възможностите и предизвикателствата пред земеделските стопанства, изготвена на срещата на 21 април на Вишеградската група плюс България, Унгария, Румъния и Словения, се съобщава в информационния бюлетин на Земеделското министерство.

Държавите членки настояват оценката да включва въздействието върху цялата верига на производство и да покрива „европейската продоволствената сигурност“ на Съюза, конкурентоспособността и устойчивото развитие на сектора, включително цените на храните, като това е нужно да стане преди старта на която и да е фаза от Стратегията. 

В декларацията също така се подчертава необходимостта от продължаване на усилията в целия ЕС за укрепване на позицията на фермерите по цялата верига, с цел постигане на балансирана и добре функционираща верига на доставки, която би била не само по-справедлива, но и по-устойчива на потенциални бъдещи кризи. 

Късите вериги на доставки са шансът да се осигурят адекватни печалби за земеделските производители от продажбата на техните продукти, категорични са вносителите на декларацията.

Година след представянето на Стратегията, със съвместно изявление от 2 страници, публикувано на 20 май, излезе и група от 29 eвропейски организации за прехрана и земеделие. Те призоваваха за правилна оценка на въздействието, с нов дебат въз основа на конкретни данни и научни доказателства. 

Организациите подчертават, че не са против същността и подходите на стратегията „От фермата до трапезата“ и Зелената сделка. Те приемат, че хранителната система трябва да интегрира допълнителни мерки за подобряване на устойчивостта възможно най-бързо, като същевременно се поддържат най-високи стандарти за качество и достъпност на храната. 

Коалицията, която включва както производители на селскостопански продукти, така и фермери, търговци и преработватели изразява притеснение, че стратегията ще повлияе върху производствения капацитет, конкурентоспособността, вноса и в крайна сметка върху потребителските цени. 

В стратегията има „значителни парадокси“ и „обобщени цели“ и докато те бъдат разбрани от всички, ще е твърде късно. Цялостна оценка на въздействието би била подходящ начин за осъществяване на дискусия по стратегията „От фермата до трапезата“, заявяват организациите. 

Те отбелязват, че такова проучване е било обещано от вицепрезидента Франс Тимерманс, но „такава оценка няма да бъде извършена“. Накрая групата призовава за „политика, основана на конкретни данни и научни доказателства, които са в съответствие с принципите на по-доброто регулиране".