Дефиницията за „селски райони“ през следващия програмен период вероятно ще остане непроменена и отново ще има явна дискриминация при реализирането на проекти по ПРСР.  1048 села и жителите им няма да имат възможност изобщо да кандидатстват с инвестиционни проекти по новата ПРСР 2014-2020, както бе и до момента по ПРСР 2007-2013. Орязани от еврофинансиране на практика рискуват да останат 21.4% от селата в България.

 

По време на днешния Парламентарен контрол вицепремиера Зинаида Златанова оповести, че дефиницията за „селски райони“ през следващия програмен период вероятно ще остане непроменена.

От Парламентарната трибуна вицепремиерът допълни още: „Заварих абсолютно неподготвена Програма за развитие на селските райони, пълна липса в споразумението за партньорство, какъвто и да било текст в областта на земеделието и морското дело и трябваше да мислим отначало”, обясни Златанова. „Средствата по селската програма са сериозно намалени, а трябва да покрием същата територия. Ще се опитаме да се справим”, посочи още вицепремиерът.

 

Досега сред политиците битуваше оправданието, че инициативите на селското население, които не влизат в териториалния обхват на ПРСР според дефиницията за селски район, могат да бъдат реализирани по ОП Регионално развитие. Изискванията там обаче са абсолютно непосилни за повечето от желаещите на село да реализират евро-програми, най-вече заради големи финансови прагове и редица други изисквания.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!