Редовни проверки за организацията и спазването на противоепидемичните мерки на общинските пазари започват екипи на столичния инспекторат и на общинската полиция, предаде БНР.

Производители: Проектонаредба ще "доубие" малките фермери

Проверките ще обхванат както откритите сергии, така и закритите магазини, заявява зам.-кметът по здравеопазването Дончо Барбалов.

"Има заповед на кмета от гледна точка на организацията как да се подходи - да има дезинфекционни материали, а на закритите помещения да се носят маски или шлемове, трябва да се спазват отстояния", уточни той.

По време на проверка на най-големия столичен пазар – Женския, не бяха констатирани сериозни нарушения.

"Видяхме, че е създадена организация от гледна точка на еднопосочност на движението. По отделните търговски обекти мисля, че колегите ще трябва да обърнат по-голямо внимание", каза Барбалов.

Към момента не се обмисля пълно затваряне на пазарите, уверяват от Столична община.

Директорът на пазари "Възраждане" Драгомир Димитров припомни какви са противоепидемичните мерки, които се взимат:

"Пазарът трябва да има един вход и един изход. Осигурили сме еднопосочно движение, дистанция, хора, които контролират в пазара, и дезинфектанти".

Минути преди проверката обаче клиенти на пазара коментираха:

Не се спазват мерките. Много са недисциплинирани. Преди имаше контрол, имаше хора от Общината. Полза - никаква. И продаващите производители не спазват правилата“.