Няма никаква яснота как са раздавани европейските плащания и националните доплащания през март тази година по Кампания 2010 г. Тогава беше обявено, че потенциалните бенефициенти са 91 000 души. От тях 20 000 останаха извън допустимия слой за 2010 г., като беше взет под внимание стар и неактуален слой. За тези засегнати бяха назначени теренни проверки, като чиновниците установяваха през Февруари 2011 г. какво е било земеделското състояние на земята през 2009 г. Резултатите от проверките, за които лично Светлана Боянова и Светослав Симеонов обявиха пред Фермер.БГ така и не бяха оповестени от ДФЗ в официално съобщение.

"На фонд "Земеделие" му трябва машина на времето за да установи истината", недоволстват фермери. "На мен ми казаха, че съм имал трева на нивата през февруари 2011, което означавало за тях, че нищо не съм сял през 2009 г.", "Пълно безумие, пращат ни хора, които дори не различават земеделските култури". Това са цитати от гневни писма на бенефициенти изпращани до ДФЗ, с копие до Фермер.БГ.

От всички, които са бенефициенти за подпомагане по Кампания 2010, има и такива, които не си получиха субсидиите, защото не са платили данъците, други имаха застъпвания, а трети така и не разбраха защо са с празни ръце, след като са без задължения към бюджета и дори са чертали по-малко земя от страх да не застъпят съседа си. На голяма част от тези хора се налага санкция и се водят като некоректни, което означава, че те няма да получат пълния размер на субсидията си по Кампания 2010, ако станат изрядни след като платят данъците си. Ако някои от тях е взел пълния пълния размер на субсидията си по Кампания 2010, а се е оказал в по-късно излезлия "черен" списък на ДФЗ по всяка вероятност ще се наложи да връща двойно повече пари от следващата Кампания 2011, ако все още е земеделец. И сега има куриозни случаи на хора, които са санкционирани по списъка от 2009 г., а през 2010 г. вече не са се занимавали със земеделие. Също не е ясно как ще се събират сумите от тези хора. По отношение на застъпванията вече е късно да се направи каквото и да било, тъй като слоят е заключен и ако тръгне да се пипа ще се разместят графиките на останалите.

Любопитното е, когато се появи списък с бенефициенти по Кампания 2009 г., които ще бъдат санкционирани за надвзети субсидии през 2010 г. До днес не беше ясно как точно ще се санкционират - дали ще върнат надвзетото, като го приведат по сметките на ДФЗ или сумата ще бъда удържана от подпомагането за Кампания 2010 г. Оказва се, че някои фермери всяка година са санкционирани, което в момента ги оставя напрактика без субсидия.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Животновъдите дадоха три дни на министъра да каже за субсидиите
Адвокати съветват земеделците да съдят ДФЗ заради субсидиите от 2009 г.
В. Ралчева: Проверени биосертифицирани земи са останали извън допустимия слой
Стотици зърнопроизводители ще връщат надвзети субсидии от 2009 г., според ДФЗ
6 000 фермери в паника -  санкционират ги за неправомерно получени субсидии от 2009 г.
Цифромания тресе МЗХ и ДФЗ за отчета на субсидиите
Започна изплащането на националните доплащания на площ за 2010 г.
В ДФЗ падат глави заради гафове около директните плащания
БНБ опроверга информацията на ДФЗ за проблеми с разплащателната система
Странно забавяне на европейските субсидии за единица площ по Кампания 2010 (ОБЗОР)