Положителни за Африканска чума по свинете (АЧС) са пробите от блъснатото край Дуранкулак диво прасе. Животното е било ударено и влачено от автомобил, влязъл у нас от съседна Румъния. Инцидентът е станал през изминалата седмица.

Първо огнище във Врачанско: Чумата по свинете превзе стопанство в Мизия

 

Пробите са изпратени веднага до Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен ветеринарно-медицински институт в София. Случаят беше обсъждан и на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич. Лабораторните резултати са готови и след излизането им от БАБХ потвърдиха за наличие на заболяването. 


През последните седмици зачестиха случаите на АЧС в цялата страна. В Добричка област още от ноември миналата година се работи върху предпазването и неразпространението на болестта, тъй като тя може да нанесе сериозен удар върху промишленото отглеждане на животните. Все още няма констатиран случай на заболяло домашно животно, отглеждано в т.нар. заден двор. През есента и пролетта стопаните драстично намалиха броя на прасетата си с цел да ликвидират вероятността от зараза.  


Опасността в Добруджа е сериозна, тъй като в съседна Румъния болестта се развива с главоломна скорост и периодично се установяват нови огнища при домашни и при диви прасета. Това наложи Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич да инспектира оградата по румънската граница и да настоява за по-строг контрол и дезинфекция на влизащите през граничните пунктове през Дуранкулак и Кардам туристи. 


От Българската агенция по безопасност на храните отново напомнят за спазване на правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, а вирусът е изключително устойчив в околната среда. Един от факторите за разпространението му освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване за кланици и др.