Руските земеделски служби информират за пореден случай на африканска чума по свинете в провинция Хенан, Китай, пише информационна агенция Казах-Зерно.

Търси се специалист, който да разбира от АЧС

Болестта е регистрирана на територията на скотобойна в зоната на градския окръг Чженчжоу. Предприятието се състои от 260 свине, като от тях 30 са заболели и впоследствие умрели.

Съгласно карантинното свидетелство животните са били донесени от окръг Цзямуси, провинция Хейлунцзян, която граничи на североизтоток с Еврейската автономна област и на изток – с Руската федерация.

Преди дни е получено официално потвърждение от Националния център по опазване здравето на животните и епидемиология на Китай, че причината за смъртта е африканска чума по свинете.

Новото огнище на АЧС провокира незабавни действия в Китайската народна република. В съответствие с изискванията са стартирани механизми за реагиране в извънредни ситуации и са приети съответните мерки.

В пронивция Хейлунцзян се провежда епидемиологично разследване.

Това е вторият случай на АЧС на територията на Китай за август – това може да значи, че болестта продължава да се разпространява.