Глобата от 1900 лв., която Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол наложи на стопаните от Болярово е отменена. Това реши Елховският районен съд, предаде БНР.
 
Санкцията беше наложена на животновъдите на 3 август миналата година, тъй като ветеринарите не бяха допуснати в животновъдния им обект. Тогава те трябваше да унищожат 130 овце заради съмнения за огнище на чума по дребните преживни животни. Стадото и до момента не е заличено и вече наброява около 280 животни.
 
Зад стопаните тогава застанаха множество протестиращи, които попречиха на ветеринарните власти да изпълнят заповедта за евтаназия. Според магистратите в Елхово обаче липсата на съдействие не означава възпрепятстване на работата, мотивират решението си те. 
 
Поредното задесание на делото, заведено от Ана Петрова от Болярово срещу директора на Областната дирекция в Ямбол ще се гледа на 2 април от Административния съд в Сливен. Петрова атакува в съда заповедта за евтатанзиране на стадото, издадена от шефа на областната агенция по храните.