Притиснати от фермери, граждански и екоорганизации, управляващите отложиха второто четене на закона за генетично модифицираните организми за началото на март. Макар че се опитаха да прекарат закона тихомълком и без излишен шум, плановете на управляващите не успяха, защото в най-важния момент гражданското общество се обедини и изрази категоричната позиция на българския народ против допускането на ГМО в страната ни.

От парламентарната комисия по екология  обявиха, че отлагането се прави заради възникналите спорове и небходимостта от по-щателно обсъждане на промените, пише Дневник.

Междувременно вчера, дали за да се възплозват от възможността за добър PR, дали за да спекулират с общественото мнение, дали поради друга причина, парламентарните групи на СДС и БСП поискаха предложените от екоминистерството поправки в закона за ГМО да се оттеглят.

СДС заявиха, че забраните трябва да останат и само лабораторните опити с ГМО да бъдат допустими. Предложено е също стопаните, които отглеждат ГМ култури и "замърсят" съседни насаждения с конвенционално производство да плащат от 50 000 до 100 000 лева, а фирмите – между 500 000 и 1 000 000 лв. Сините настояват също надписите на генномодифицирани продукти да са по-големи и това изрично да се запише в закона.

Атанас Костадинов от БСП, който беше зам-министър на околната среда в предишното правителство пък заяви, че целият законопроект трябва да се спре, защото няма изискване България да премахне забраните за ГМО. Екоминистерството аргументира част от поправките, касаещи лабораторното отглеждане на модифицираните култури, със стартирала през април миналата година наказателна процедура срещу страната за несъответствия на българския закон със съответната евродиректива. Костадинов изтъкна, че процедурата няма нищо общо с предложеното отпадане на забраните.

Пред журналисти, при това много некомпетентно и несигурно, Костадин Язов от ГЕРБ заяви, че най-вероятно при второто четене на закона превантивните забрани за генно-модифицирани тютюн, лози, овощни дървета ще останат. В същото време обаче зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева заяви, че министерството няма да оттегли поправката за отпадане на забраните. За пореден път се вижда противоречието на самите управници по отношение промените в закона за ГМО.

Не случайно преди дни в предаването „Референдум” по БНТ 1 членове от социалната мрежа Фермер.БГ призоваха управляващите да излязат най-после с категорична позиция за отглеждането на ГМО в страната ни. Каква ще бъде съдбата на закона за ГМО все още не е ясно.

Ясно обаче е едно: Българските граждани – фермери, еколози, родители успяха да объркат плановете за незабелязано и скатано прокарване на промените в закона за ГМО.