Здрави породи говеда като Галоуей, Херефорд и Уелско черно бяха в центъра на церемонията по награждаването на 4-тото федерално шоу „ Черно-червено злато“  в зала 25 на международната Зелена седмица в Берлин.

Надвиснала заплаха: Животновъдите масово затъват в кредити

Международно жури избра най-добрите екземпляри измежду 260 участващи бика, крави и юници от цяла Германия. На арената дефилираха животни и от породите Декстър, Хайлендър, Салер, Цвергзебу. 

Експертите припомнят, че тези издръжливи породи могат да бъдат отглеждани на открито през цялата година. В резултат на това мускулната им маса се натрупва по-бавно и месото им има по-наситен вкус.

Наоколо в открити боксове отмаряха всякакви млечни и месодайни породи, които се отглеждат по немските географски ширини. Сред тях пратеникът на Агри.БГ забеляза Местната дългокосместа (виторога) коза, която у нас вирее главно в полите на Пирин и Родопите.

Тази година международното изложение в Берлин се проведе от 17 до 26 януари, а страна партньор бе Хърватия. България бе представена от 19 производители на вина, млечни, месни, етеричномаслени и пчелни продукти. За първи път изненадахме посетителите и с българско биоoрехово масло и брашно.

Още за изложението прочетете тук:

Производител на биоорехово масло: Суровината е кът
С млечно мезе и лабне изненадва мандра в Плевенско
От мястото на събитието: Трактори плъзнаха из улиците