Майсторско управление на трактори, пикиране на зеленчуков разсад, разпознаване на фуражи и породи селскостопански животни – това бяха част от изпитанията от Третия регионален етап на Националното състезание „Млад фермер“. Надпреварата е организирана от МОН с партньорството на Аграрен университет - Пловдив и се проведе в дните преди Великденските празници. Домакин на състезанието в третия етап за Северна България тази година беше ПГСС „Земя”. 

Добричка област е „чиста“ от АЧС и инфлуенца по птиците

Участваха 15 отбора от всички земеделски училища. На първо място се класира отборът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Те ще представят своето училище в Националното състезание, което ще се проведе в ПГЗ "Христо Ботев" в град Ямбол от 12 до 14 май.

Александър Стойчев от 12 клас се състезава в модул „Механизация на земеделското стопанство”. В това направление учениците показват умения по майсторско управление на колесен трактор на учебен полигон и решаване на електронен тест. Йордан Янакиев от 11 клас участва в направление „Растениевъдство”, където мери сили в разпознаване на семена от 4 групи културни растения и пикиране на разсад от зеленчукови култури. В направление „Животновъдство“ отборът на ПГАС представи Кристиян Славов от 10 клас, който демонстрира знанията си в разпознаването на фуражи и породи селскостопански животни и птици.

Състезателите се завърнаха с медали, купи, грамоти и плакети. Ценна част от наградата е 18 литрова електрическа пръскачка, предназначена за работа в учебното опитно поле на гимназията в Добрич.

Подготовката на отлично представилите се ученици беше възложена на учителите зооинж. Илиана Вълчева, агроинж. Ивелина Ганева и инструкторът по управление на МПС Ганчо Стефанов. Всички отличени обявиха, че посвещават наградата от надпреварата „Млад фермер“ на паметта на инж. Господин Господинов, който в последните 20 години ръководеше като директор Аграрната гимназия.