През последните месеци земеделски стопани са изкупили близо 7 тона от три хибрида слънчоглед, селектирани в Добруджанския земеделски институт. Очаква се сеитбата на маслодайната култура да започне в първите 10 дни на април. Обичайно в Добричка област се залагат до 900 000 дка със слънчоглед. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Един от хибридите, към който е проявен сериозен интерес от страна на производителите и който за първа година се предлага, е утвърденият от ИАСАС слънчоглед „Красела“ на института. Заради уникалните си характеристики продуктът беше отличен с диплом за иновации на Агра, Винария и Футех 2022 в Пловдив. „Хибридът съчетава в себе си потеницал за висок добив, високо маслено съдържание и най-вече устойчивост на всички раси синя китка до раса H“, съобщи директорът на научния център доц.Илия Илиев. Според селекционера по слънчоглед доц.Галин Георгиев усилията на учените са насочени в тази посока, тъй като паразитът е световен проблем. 

Синята китка може да унищожи реколтата от 20% до 100% от реколтата в заразените полета. Борбата с проблемното растение, което паразитира върху слънчогледовите корени и редуцира продукцията, е изключително трудна, допълва ученият. Само едно стръкче може да даде от 100 000 до 150 000 семена, които се разпространяват лесно от вятъра, водата, машините, животните и заразените култури. Те остават жизнени в почвата в продължение на десетилетия.
Паразитното растение е завзело полетата в Унгария, Румъния, Молдова, Украйна. Вече е стигнало във всички черноморски и южноевропейски страни, включително и Испания. Полетата в Североизточна България са подложени на сериозен риск, тъй като в румънската част на Добруджа паразитът вече се развива. Много от компаниите, предлагащи семена от слънчоглед у нас, правят собствени проучвания за разпространението на паразита и излизат с програми за контрол на синята китка. 

„Хибридите на Добруджанския земеделски институт се доближават до топ хибридите в световен мащаб. Нашият потенциал, при една нормална година и добра агротехника, е 350 -400 кг. Маслеността им е от 48 до 51%”, посочи още доц.Георгиев. Институтът е единственият, който предлага и родителски линии за производство на хибридни семена. Сериозно преимущество на българската селекция е по-ниската цена. 

В раздела "Научна дейност и разработки" на АГРА 2022 отличия получиха още Институтът по позвознание "Н.Пушкаров" за инсталация за пречистване на слънчогледово масло с помощта на ултразвуково поле и Институтът по розата и етеричномаслените култури за парфюма „Тютюн и рози“.