Първично огнище на инфлуенца е установено във ферма в добричкото село Стефаново. На свикано спешно заседание на Областната епизоотична комисия са набелязани мерки за ликвидирането му, съобщиха от областната администрация.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Огнището е констатирано при пасивен контрол, прилаган в изпълнение на тригодишна програма (2022-2024 г.) за наблюдение здравето на животните. „По програма сме длъжни периодично да вземаме проби и изпращаме в лаборатория в столицата за констатиране на наличие или не на геном на заболяването. Така стана ясно, че животните от фермата са болни, въпреки че не се наблюдава смъртност. Има издадена заповед на директора на БАБХ за констатирано първично огнище и ние вече сме предприели действия за ликвидирането му“, съобщи д-р Пенка Николова от Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич. 

За спиране разпространение на заболяването със заповед са определени 3-километрова и 10-километрова зони, в които са забранени пазарите на животни и се повишават мерките за биосигурност. И в двете зони има действащи птицеферми. Д-р Николова посочи, че в близост до първичното огнище, т.е. в 3-километровата зона, влизат селата Стефаново и Бранище, в които работят големи стопанства. В 10-километровата зона в селата Стожер, Плачидол, Богдан, Дончево и кв. „Рилци“ в Добрич също се отглеждат пернати. От ОДБХ напомнят, че домашните птици и фуражите трябва да бъдат на закрито. 

Създадена е организация за умъртвяване по хуманен начин на заразените птици. Вече има определен лицензиран терен съгласно изискванията на нормативната уредба за загробването им. ОДБХ ще извърши дезинфекция на обекта с установения птичи грип.