Африканската чума по свинете стигна до град Съединение. Това е поредният случай на болестта в Южен централен регион, след като преди месец поредица от огнища бяха открити в пазарджишките села Априлци и Сбор.

Важното - слушайте в АgriПодкаст

Новият случай е от животновъден обект за отглеждане на свине за лични нужди (тип „заден двор”), съобщават от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Положителна проба е дало само едно прасе, което вече е умъртвено и загробено, затова не е необходимо да се умъртвяват животните в трикилометровата предпазна зона, поясняват от БАБХ.

В определената зона започват и масови проверки на обектите за прояви на болестта и за наличие на регистрация.

От Областната дирекция по безопасност на храните призоват всички стопани да извършат регистрация на отглежданите от тях животни, което ще даде възможност за по-добър мониторинг и превенция. Определена е 10-километрова зона за наблюдение, включваща населени места: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол.

Със заповед на Изпълнителния директор на Агенцията в областта се забранява и търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине, с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се извън населените места, влизащи предпазната зона.