Нов кръг от изследване на около 8000 овце и кози в Странджа е завършил с 256 положителни проби за чума по дребните преживни животни.
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи това в отговор на въпрос от депутатите Диана Саватева и Димитър Бойчев. Заради създалата се епизоотична обстановка в региона е засилен серологичния и вирусологичния контрал в областите Ямбол, Бургас и Хасково.
 
„Тези 256 проби с антитела показнват, че тук сме имали заболяване, което е преминало. Спекулациите, че това е резултат от нелегална ваксина, е несъстоятелно. Защото ако беше така, и другите животни щяха да дават положителни проби, ако са били ваксинирани“, коментира министър Румен Порожанов.
 
Предстои ветеринарните власти да решат как да постъпят с откритите 256 животни с антитела. 
 
„Не смятам, че трябва да се пристъпва към унищожаване. Те са вирусоносители. Пробите ще продължат. Това беше втори кръг на изследвания. Ще има трети кръг. Предполагам, че ще има и четвърти кръг“, каза министърът.
 
 
Той представи обобщена картина за разпространението на заболяването у нас и предприетите мерки. В трите засегнати области са изследвани 17 000 проби от животни в общо 494 ферми. Нови 8000 теста са приключили с 256  положителни за вируса проби. До момента са унищожени 3857 овце и кози. На техните собственици са изплатени 827 хил. лева обезщетения, които министърът определи като „разумни и достатъчни“ за компенсиране на преките и на евентуалните допълнителни загуби, които стопаните биха претърпели. 
 
Отделно по de minimis в тези области са преведени 2,925 млн. лв. или всички компенсации общо общо възлизат 3,752 млн. лв. Първите 827 хил. лв. подлежат на възстановяване от Европейската комисия. 
 
Диана Саватева подчерта, че обезлюдяването в Странджа е факт и затова е необходимо в тази част на страната „хората да имат шанс за поминък“. Тя обърна внимание и на проблема, че на доста места в региона се отглеждат немаркирани животни, а нелегалната търговия може да бъде един от факторите за разпространението на зарази. В случай на инфекция стопаните търпят щети от това, че не са маркирали животните си, защото така губят право на обезщетения.