Още шест нови случая на заразени с африканска чума по свинете (АЧС) диви прасета установи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Животните са открити в областите Сливен, Разград и Търговище.

Свиневъд: Предпазвам животните от АЧС, като не храня с царевица

Болестта е установена във вторично възникнали огнища. От първия регистриран случай у нас през август 2018 г. досега разпространението на заразата по свинете все още не е овладяно. Тя продължава да покосява както диви прасета, така и животни в домашни стопанства.

През миналата година болестта проникна в седем големи свинекомплекса, отглеждащи над 10 000 животни. Заради чумата бяха унищожени над 30% от промишлено отглежданите свине в страната.  В тези случаи, ако бъде открито дори само едно заразено прасе в стопанството, на унищожение подлежат всички обитаващи го свине.

Чумата нанесе сериозни щети върху местната порода Източно-балканска свиня, като драстично намали броя на нейните представители в страната.

Заразата върлува от няколко години в различни части на Европа и Азия, но при достигането и до Китай през 2019 г. предизвика избухване на епидемия и доведе до унищожението на огромна част от поголовието в едни от най-големите производители на свинско в света - Китай и Виетнам. Това  съответно предизвика и скок в цените на суровината на глобалните пазари.