С песен на уста, облечени в традиционни носии и забрадени с бели кърпи, жътварите от Сливенското село Жельо Войдода откриха жътвата в региона по стар български обичай. Официалното откриване на жътвената кампания 2018 г. се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и се провежда за четвърта поредна година.
 
 
Домакини на ритуалното зажънване бяха „Сдружението на земеделските производители Хаджи Димитър” в Сливен, чийто председател и член на УС на НАЗ е Георги Радев. Идеята на празника е да популяризира този важен момент от работата на земеделския производител. 
 
 
“Както знаете за всеки земеделец, за всеки зърнопроизводител, пък и не само най-важният ден е този, в който си прибира продукцията. Цяла година се е трудил за нея, създавал е. Денят на прибирането е най-щастлив, особено когато човек е доволен от себе си и вижда какво е създал. От това по-хубаво няма. Аз съм много радостен, че честта се падна на нас да организираме откриването на жътвата за 2018 г. на Националната асоциация и на национално ниво”, каза пред Фермер.БГ Георги Радев.
 
[news]
На церемонията в землището на сливенското село пристигнаха министърът на земеделието Румен Порожанов, председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева и кметът на Сливен Стефан Радев.
 
 
„За мен това е празник на земеделието у нас – една традиция, която трябва да пазим и да съхраняваме. Радвам се, че тази година откриването на жътвата е организирано в село Жельо Войвода, Сливенска община. Селото е едно от най-големите в Сливенска община, с най-голямото землище, с много трудолюбиви хора, които отглеждат всички видове продукция. Смятам, че трябва тези хора да са живи и здрави, да ги подкрепяме, за да продължават да произвеждат все повече, все по-добре, да има поминък в тези села и младежта да поема“, сподели Десислава Танева.
 
Отслужен бе благодарствен молебен за спорна работа, добра реколта и успешни добиви, а ритуалът „зажънване“ представиха местни хора.
 
 
По традиция пръв зажънва човек „с лека ръка” или най-възрастният и опитен жътвар. След първата ръкойка жътварката хвърля класовете напред с думите: "Бог напред, ние след него!" А първият сноп, вързан с червен конец, се изправя и благославя: "Хайде, тая година едва те вдигам, ама догодина хич да не мога да те вдигна". Повече за обичая ни разказа най-опитния жътвар – баба Иванка.
 
„Обичаят зажънване се прави за добра реколта и за здраве на семейството и на всички хора. Най-напред се отива и се почва да се наскубват въжетата. След това се почва със сърпа и паламарката показват цялата жътва и умението на жътваря“, разказа жътварката.
 
Събраните житни класове прераснаха в снопи, които както повелява традицията, бяха дадени на собствениците на полето.
 
 
Въпреки на места сложната за земеделците година, производителите очакват добри добиви.
 
„Тази година очакванията ни са за малко по-слаби добиви или същите като през миналата година. Зимата беше мека, посевите се развиха до определено ниво, а след това имаше засушаване. В различните райони на страната е различно. В Сливенско нещата стоят доста добре. По разговори с колегите, добивите от рапица и пшеница в региона са много добри“, прогнозира председателят на НАЗ Костадин Костадинов.
 
Масовата жътва на пшеница, рапица и грах ще започне скоро. Прогнозните очаквания на председателя на НАЗ за добивите от граха, са по-ниски от миналогодишните нива.