Сеитбата на маслодайна рапица този сезон е изостанала с 38%, сочат данни от последния анализ на аграрното министерство. Статистиката потвърждава, че тази година колебанията на стопаните относно включването на рапица в сеитбооборота са били сериозни.

Производител: Който задържа слънчогледа, сега не може да го продаде

Засетите площи с маслодайната култура през 2019 г. са били 61 023 ха, а сега са регистрирани едва 37 858 ха. Този спад, при иначе стабилната като доходност култура, се дължи на провала в добивите на редица стопани за поредна година. А основна причина за него пък са климатичните условия.

В доклада на Земеделското министерство за въздействието на основните агрометеорологични фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната през 2019/2020 се цитира среден добив на рапица тази година от 225 кг/дка.

Данните сочат, че добивът е с 10,4 % по-нисък в сравнение със средния за страната за последните пет години.

Средните добиви за страната варират от 170 кг/дка в София област до 290 кг/дка в област Русе. В шест области получените средни добиви са по-високи от средните в съответната област за периода от 2015 г. – 2019 г. В Пазарджик добивът е по-висок с 27 %, в Благоевград – с 23 %, в Пловдив – с 18 %, в Хасково – с 17 %, в Стара Загора и Видин - с 9 %. 

По-високите добиви в тези области до голяма степен се дължат на падналите валежи през февруари и март, които са значително по-високи от месечната им норма.

Във всички останали области на страната са получени по-ниски добиви в сравнение със средните за съответната област за периода 2015- 2019 г. Най-голямо е намалението за областите: София-град – 41 %, Габрово – 36,3 %, Враца – 32,3 %, Добрич и Търговище – 30 %, Бургас и Монтана – 28 %, Плевен – 26,4 %, Силистра и Перник – 23 %”, пише в доклада.

Проблемно тази година се оказа и засяването на маслодайната култура в най-засегнатите от сушата райони, тъй като сеитбата ѝ изисква обработката на почвата да е в градинско състояние. Пред Агри.БГ зърнопроизводителят от Бургаско Илия Проданов сподели, че голяма част от колегите му са се отказали да сеят рапица тази година.

Стои въпросът за изключване на рапицата от сеитбооборота. Голяма част от колегите изобщо не я засяха. Аз го направих отново, но за в бъдеще ще видим как ще е, заяви земеделецът.

В списъка на държавните помощи за компенсиране на напълно пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични събития тази година се вижда, че пропаднала рапица има не само заради суша. Тя присъства и в области, пострадали от измръзване и градушка.