Средният наклон за всеки заявен за подпомагане парцел и видим за съответния бенефициер, ще се определя на база информация, извлечена от цифровия модел на релефа и ще става след приключване на очертаването на парцелите. А резултатите от тези изчисления ще бъдат включени към данните за всеки конкретен парцел в заявлението. Това обясняват от Земеделското министерство на въпрос от народни представители, свързан с проблемите в електронната система на Държавен фонд „Земеделие” – СЕУ в хода на Кампания 2023.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Фермерите не можеха да завършат заявленията си, защото системата не работеше, а когато най-сетне заработи отново, се оказа, че проблемите не са приключили.

Липсва слоя за прилагане на ДЗЕС 6 – „Минимална почвена покривка през периоди и на площи, които са най-чувствителни”. Този слой би трябвало да показва процентът на наклона на площите в земеделското стопанство. 

„За да изпълним базовото изискване и да получим базовите си субсидии, трябва да знаем къде са наклоните и да заложим, че там ще имаме покривни култури до 15 февруари. Какъв е смисълът да разбера къде са ми наклоните, след като приключа заявлението?“, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред Агри.БГ.

От агроминистерството пък заявяват, че ДФЗ полага изключително големи усилия за своевременното разработване на алгоритми, тестване на функционалности и контроли, необходими за осигуряването на безпроблемна работа на системите ИСАК и СЕУ.

„Предвид факта, че интервенциите, схемите и мерките, включени в Стратегическия план, са 51 на брой, като почти половината от тях ще се прилагат за първи път от тази кампания, то привеждането на ИСАК и СЕУ в съответствие с изискванията за администрирането на подаваните заявления и осъществяване на контрол, изискват определено технологично време”, добавят от ведомството.

Междувременно, както Агри.БГ вече няколко пъти писа, с проектонаредба Министерството на земеделието предвижда  удължаване на срока за Кампания 2023 по директни плащания без санкции до 30 юни 2023 г.