Интересно мнение изрази вчера пред агенция Фокус, директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) в земеделското министерство Васил Николов. Според него отглеждането на овце и говеда може да замени тютюнопроизводството в родопските райони.

 

 „Искам да ви кажа, че на много места това вече се случва. Според мен за планината животновъдството е една прекрасна алтернатива, а не билки, ягоди или малини, каквито идеи имаше за замяна на тютюна като отглеждана култура.

 

Вече има отделни села, в които хората отглеждат по 20-30, 40-50-100 говеда, които използват като пасищни животни, за което получават и субсидия. Специално за родопското късорого говедо и за сивото говедо по мярка 214 от ПРСР заплащането е 200 евро на една животинска единица. Като се включи и продукцията, която се получава от животните – се получава никак немалък доход. Но аз вече виждам какво се случва – на места тютюнопроизводството вече се заменя с животновъдство”, каза още Васил Николов.

 

Явно г-н Николов, не следи ясно мисълта си, защото в последствие в интервюто, заявява, че в същото време овцевъдството не води до достатъчно добри доходи, напълно противоречащо си становище, за „немалкият доход” от субсидиите, изразено в началото на материала.

 

В пълна амнезия за изказаното си по горе мнение за алтернативния доход на тютюнопроизводството, г-н Николов продължава:  „Отглеждането на овце е процес, който е много ангажиращ и трудоемък. Не е добре заплатена и продукцията, която се получава.   Така че това вече е работа на правителството и на министерството на земеделието. По-нататък наистина имаме такива намерения, изразени са и от министър Мирослав Найденов, да се изгради една стратегия за развитие на животновъдството.

 

Уважаеми г-н Николов, моля приемете един съвет: нищоговоренето няма да подпомогне животновъдния сектор, напротив вреди му. Думи без покритие, не подплатени с точни примери и стратегия, изглеждат в очите на хората, които наистина се занимават с животновъдство, по скоро като един надут балон, вместо като ясна визия как секторът да излезе от кризата, в която се намира от години.

 

Както вие говорите в края на интервюто – работа на Министерството на земеделието е изграждане на ясна стратегия за развитие на животновъдството и както става ясно, вие сте от този административен апарат, който би следвало с другите структури на МЗХ вече да я е изготвил тази стратегия. За нея слушахме по време на изборите, слушахме в първите месеци от управлението на ГЕРБ, слушаме и сега при всеки протест и всяко интервю на министър Найденов за въвеждането на българския държавен стандарт. Само, че стратегия няма, секторът все още не знае от къде ще намери нужното финансиране, за да се преструктурира, а министър Найденов заяви, че субсидиите са за „ големите фермери”. Явно сме в Европейския съюз, но не следваме правилата му – развитие на фамилното фермерство, което е важна икономическа и социална единица, без която селските райони са обречени на обезлюдяване и заличаване.