Когато преди пет години първата ферма за охлюви в Украйна отваря врати, местните селяни не са могли да скрият любопитството си. Днес страната вече се гордее с около 400 ферми, които са намерили купувачи в европейски страни като Италия и Испания, пише Euroactiv.

Каква е златната среда за отглеждане на охлюви?

Всичко е било наред до преди наложените коронавирусни ограничения, които хвърлиха световната индустрия на хранителни услуги в безпрецедентна криза и заплашиха да заличат новоизлюпените ферми на охлюви.

Повечето земеделски производители в Украйна, където охлювите са все още скъп деликатес, разчитат най-вече на продажбите на ресторанти в Европа, където икономиките все още се борят да се възстановят от пандемията.

„Миналата година всичко беше страхотно. Тази година обаче настъпи тотален срив“, казва Сергей Данилейко, който е собственик на ферма във село Войновка и управлява склад в Испания. Загубените поръчки вече му костват загуби от 55 000 евро, а охлювите, предназначени за доставка, загиват в хладилници.

Юлия Настасивна, директор на ферма в района на Житомир западно от Киев, също се бори за своето оцеляване. Тя признава, че вътрешните продажби вероятно няма да компенсират загубите от Европа, тъй като охлювите са твърде скъпи за повечето украинци. „Ако няма износ, се страхувам, че всички земеделски производители ще се сринат“, казва тя.

Преди пандемията индустрията на охлюви в Украйна процъфтяваше. Миналата година производителите доставиха близо 250 тона в Европа. За сравнение през 2018 г. това количество е било едва 93 тона.

Национална асоциация на производителите заяви, че очаква фермерите да добият 1000 тона тази година в сравнение с 200 – 300 тона през 2019 г. „Охлювите в Украйна се радват на голямо търсене, защото са евтини и с добро качество“, обяснява Настасивна.

Основният конкурент на страната е Полша, която обаче има допълнителното предимство да бъде част от ЕС. От своя страна, украинските фермери привличат повече клиенти, като подбиват цените с около 10 %.