За да отглеждат царевица, фермерите са принудени да използват голямо количество торове, съдържащи азот. По данни на Министерство на земеделието на САЩ от 40 до 80% от минералните торове не се използват от растението. Вместо това те постъпват в околната среда.

Градушките в Шуменско доведоха до слаби добиви

Прекалената употреба на торове е проблем. Когато попаднат в езера и други водоеми, те увеличават количеството на водните растения, които усвояват кислорода от околната среда, буквално „притискайки“ екосистемата, пише изданието ПроАгро.

Известно е, че азотът е необходим за развитието на селскостопанските култури. Има растения, например бобовите, които съдържат бактерии, прозвеждащи азот от въздуха във форма, която растението може да използва.

Други култури – царевица, пшеница и ориз, не умеят това. За добра реколта те имат нужда от повече торове.

Изследователи от Калифорнийския университет смятат, че може да се поеме по друг път. След многогодишни анализи те са успели да открият начин царевицата да се възползва от тези полезни бактерии. Този начин се нарича „фиксиране“ на азота.

Царевицата, като повечето други растения, извлича азота от земята, но не осигурява доминиране на бактериите, които го „фиксират“ във форма, която може да използва.

Бобовите култури, които „фиксират“ азота, образуват малки възелчета в корените си за бактериите. Никой досега обаче не беше изяснил как и царевицата да направи същото.

Ситуацията сега е разяснена. Учените от Калифорния са открили странен сорт царевица в Мексико. Той расте много бавно, но високо. Достига височина близо 1/3 по-голяма от обичайните сортове.

Растението формира странни надземни корени, които никога не докосват земята. Именно те отделят вещество като слуз, което осигурява своеобразна среда с ниско съдържание на кислород и високо съдържание на захар. Казано с други думи, царевицата създава собствен дом за азотфиксиращи бактерии.

Това откритие е от изключителна величина!

Ако тази царевица може да бъде кръстосана с обикновената, това завинаги ще реши предизвикателството за намаляване на употребата на минерални торове.