Невенът е светлолюбива, топлолюбива и средно влаголюбива култура. Не се отглежда на засенчени места, понеже се намалява количеството на лечебните вещества. Невенът има къс вегетационен период. От сеитбата до започването на цъфтежа обикновено минават 10-12 седмици, още толкова продължава до прибирането на последните цветове и зрелите семена.



 



Невенът се използва при мъчно заздравяващи рани, успокоява централната нервна система, понижава рефлекторната възбудимост и артериалното налягане, засилва сърдечната дейност и забавя сърдечните ритми. Има и бактерицидно действие, особено срещу стафилококи и стрептококи.



Използва се още при кожни болести, гнойна рани, при болести на жлъчката, при болки в стомаха и червата, при жълтеница, спазми и за апетит. Невенът добре вирее на песъчливо-глинести алувиално-ливадни, кафяви горски, карбонатно-черноземни почви. Изискванията към предшественика са да оставя площите добре обработени и чисти от плевели. Културата дава добри резултати при едно нормално торене с внасяне на азот и фосфор в количество от 6-8 кг/дка чисто вещество. Т



 



ъй като основната суровина са цветовете, промяната на съотношението в полза на фосфора е за предпочитане, понеже де увеличава репродуктиванта част от растителната маса и добивите цвят и лечебни вещества са завишени. Поливането се извършва в зависимост от почвата и засушаването през лятото. Поливки се правят около 4-6 пъти.



 



Полезни предшественици за невена са пшеницата, картофи, фасул, соя, бостани и др. Не се препоръчва царевица и слънчоглед. При обработката и торенето на почвата е необходимо да се направят следните неща: - след прибирането на предшественика /житни/ се прави подметка на стърнищата, а през есента дълбока оран на дълбочина до 23 см.,през пролетта се извършват 1-2 култивирания, при нужда се фрезова и заравнява, - след окопния предшественик се провежда есенна дълбока оран, предсеитбено култивиране, подравняване и валиране при нужда. - преди есенната оран се внасят и заравят фосфорните торове в дози 50-60 кг/дка суперфосфат, преди сеитба-амониева селитра 20 кг/дка, а друга част амониева селитра в доза 10-15 кг/дка с втората копан.



 



Грижите през вегетационният период са свързани с борбата с плевелите. Могат да се използват хербициди, но се и правят и 2-3 окопавания между редовете, а при нужда и 1-2 ръчни окопавания. През времето на сухите и горещи месеци на растенията се правят и 4-6 поливки при умерени поливни норми. След поливането е необходимо да се изчакат 2-3 дни и след това да се пристъпва към следващата беритба на цветовете. По растенията на невена могат да се намерят заболявания от причинителите на листните петна и брашнестата мана, както и някои неприятели – зелева нощенка, цвеклов хоботник, телени червеи. Нападателите обикновено са слаби и не се води борба с причинителите.



 



Прибирането на суровината се извършва във фаза изцъфтяване на външните 3-4 реда от кошничките. Откъсването става ръчно, без дръжки. Цветовете се поставят в съдове по възможност в рехаво състояние. Бере се в хубави слънчеви дни след роса. Невенът се бере през месеците юли, август, септември до първите слани. Надземната маса се жъне със сърп или жътварка във фаза масов цъфтеж 20-30 см от върха, т.е. само добре облистената цъфтяща част.



 



Набраният невен се суши на сенчесто и проветриво място на тънък пласт върху рамки или книжни постелки при температура 30-45 гр.С. Сушенето трябва да става непосредствено след беритбата, с оглед да се запази цветът на суровината. Слез изсушаването суровината се опакова в стандартни каси или книжни чували и торби. Съхранява се на тъмно в проветриви и сухи помещения. Срокът на годност е следният: - сухи цвят срок на годност до 2 години, - рязан цвят срок на годност до 1 година, - млян цвят срок на годност до 6 месеца, - хербата срок на годност до 3 години.