Италианската компания Elaisian “говори“ с маслиновите дървета чрез високотехнологични алгоритми. Компанията е основана от трима млади предприемачи Джовани Ди Мамбро, Габриел Алергини и Дамиано Ангелики през ноември миналата година. Те разработват платформа за спасяването на маслиновите дървета като използват wi-fi и прецизно земеделие, пише електронното издание Italy24. 
 
 
„Това се случва благодарение на агрономен алгоритъм. Ние можем да насочим производителите на зехтин в това какво е най-добре да се направи и кой е най-подходящият момент като крайният резултат е намаляване на разходите и увеличаване на продукцията“, казва Дамиано Ангелики, изпълнителният директор на компанията.
 
 
Ангелики обяснява как се случва това - в определена маслинова гора се инсталират специални устройства, всяко от които покрива около 500 дървета или 2 хектара. Уредът събира данни за климата, валежите, влажност на въздуха, температура, хлорофил А, хлорофил Б, бета каротин и др.
 
Данните се предават чрез wi-fi към интернет платформа, която разработва алгоритъм, чрез съпоставяне на данните от уреда с такива получени от агрономни проучвания от Университета в Перуджа.
 
Производителите имат достъп до профил в платформата и могат да получават цялата нужна информация в реално време. Тя включва съвети за предприемане на различни мерки и кога да се приложат - както за ежедневните дейности, така и при извънредни ситуации, при които им се изпраща sms или e-mail.
 
 
Платформата може да засече различни проблеми като атаки на различни патогени, намалено захранване и стрес на растението.
 
„По този начин се следи състоянието на маслиновите гори в реално време и земеделците могат да се борят с болести по растенията навременно и по този начин да увеличат ефективността като намалят разходите и увеличат добива“, добавя Ангелики. 
 
Според направени тестове, компанията може да намали разходите за торове, консултации с агрономи и труд с 50%.
 
 
„Благодарение на системата за известяване, те могат да действат бързо и да избегнат неприятности като разпространението на патогени, които могат да засегнат негативно продукцията. В същото време могат оптимално да захранват дърветата, за да извлекат максимума от тях“, допълва той.
 
Основателите развили идеята миналото лято и прототипът бил завършен през Август, 2016 година. След два месеца опити на терен, производителите започнали да го използват. Към днешна дата се използва на над 10 места в 6 региона - Лацио, Кампаниа, Абруци, Апулиа, Тоскана, Умбриа).
 
„Смятаме да увеличим своя капитал скоро, което ще ни даде възможност да излезем на пазара идната есен“, казва Ангелики.
 
 
Целта е да се достигнат основните италиански производители, а след това и да се пробие на испанския пазар. Същата идея и технологии могат да бъдат приложени и в други области като овощарството например.