Може ли сладкият картоф да е следващата култура, която да допринесе за приходите на фермата? Оказва се, че да. Поне в тази посока са се ориентирали земеделците в гръцките региони Илия и Ахая. Те постепенно увеличават площите със сладки картофи - продукт с висока хранителна стойност, богат на витамини А и С, фибри и антиоксиданти, което го прави привлекателен за тези, които следват здравословния избор, съобщава гръцкият сайт Ypaithros. 

Фестивал в столицата на родния чесън събра десетки производители

Според данните на региона на Западна Гърция отглеждането на сладки картофи в Илия и Ахаия в момента представлява 68% от дела на националното производство, което показва потенциала им. 

Сладък картоф по тези ширини се е отглеждат масово преди 30 години. Постепенно интересът към него угасва, а сега сме свидетели на възраждането му. За това свидетелства производителят на сладки картофи от Левентохори Илия Василис Тогиас.

Това е специален продукт, който обаче не се консумира масово, както е при картофите. Поради тази причина не е първият избор за много фермери. През последните години обаче отглеждането на сладки картофи се завърна динамично, тъй като търсенето им се увеличи, както в Гърция, така и в чужбина, подчертава той.

Василис Тогиас, подобно на колегите си, отглеждащи сладки картофи в региона, изнася част от реколтата за европейски страни като Германия, Испания и Кипър, като бавно печели все по-голям пазарен дял.

Популярността на сладкия картоф расте и поради добрите цени, на които се предлага. Макар производствените разходи да не са малки - от 700 до 1000 евро на година на акър (около 4 декара), Василис успява да прибере реколта от 3 до 6 тона на декар в зависимост от метеорологичните условия и начина на отглеждане.

Според първоначалните оценки тази година цената на сладките картофи се очаква да варира от 0,50 до 0,60 евро за килограм. Ако евтиният внос от Египет не наводни пазара, положеният труд месеци наред няма да отиде на вятъра. 




Вижте още:

Над 20% по-малко преработени плодове в консервните фабрики у нас

Източна Европа зае ключово място във вноса на плодове и зеленчуци в ЕС

Иван Кабуров: Докато узакониш един сондаж, ще ти мине „огънят" да бъдеш земеделец