Ядките, сред които най-вече орехите и лешниците, привличат все повече фермери в Нидерландия. Те представляват интерес и за млекопроизводителите, тъй като се очертават през последните години като печеливша култура, научаваме от Нидерландската ядкова асоциация (Nederlandse Fruittelersorganisatie). 

Интензивните градини с бадеми дават с 30% по-голям добив

В средата на август асоциацията организира събитие, на което представи успеха на компанията на Гастон Микиелсен, която отглежда орехи на площ от 28,5 ха. Това я прави най-големия производител на ядки в страната. Компанията отглежда и други култури, на територията й са изградени шест ветрогенератора, а 26 ха са отдадени на фирма, управляваща соларни панели. Допълнителните приходи дават възможност на Микиелсен да разшири отглеждането на ядки и дори да засади още насаждения върху 26-те хектара. 

През последните години потреблението на ядки в Нидерландия нараства. На този етап почти всички ядки на пазара са внос. Националният център по хранене препоръчва да се консумират 25 грама ядки на ден. По отношение на отглеждането това е еквивалентно на реколтата от между 25 000 и 30 000 хектара орехови дървета. Предимствата на отглеждането на орехи включват факта, че дърветата са по-малко чувствителни към силно засушаване, влага или градушка, въпреки че за оптимален растеж в насажденията на компанията орехите са осигурени с подземно капково напояване.

Ореховите дървета започват да дават плодове след 4-5 години. От асоциацията отбелязват, че освен овощарите, които засадиха орехи, през последните години много млекопроизводители също засадиха тези култури на своите територии. 

Ореховите дървета в млечните ферми имат двойно предназначение. През първите няколко години все още е възможно да се събира трева под дърветата и в допълнение към реколтата от ядки, дърветата в крайна сметка осигуряват сенчеста зона за кравите.

Отглеждането на ядки в Нидерландия се е увеличило от 2015 г. от 60 хектара на 160 хектара през 2024 г. Броят на компаниите, произвеждащи ядки, нараства със същата скорост: от 60 на 160. Това означава, че отглеждането на ядки в страната вече е почти толкова разпространено, колкото лозарство.



Вижте още:

НАП: Виненото грозде се използва често в схеми за измами с ДДС

Предимствата на доходоносната култура тигрова ядка

Производители се вдигат на крака след нулева реколта

Подкрепете независимата журналистика