През първите шест месеца на 2019 г. вносът на пресни зеленчуци е с 1,4% по-малко спрямо година по-рано, стигайки до 160,4 хил. тона. От друга страна, вносът на пресни плодове отбелязва лек ръст от 12,2%.

Реколтата от домати падна наполовина от миналогодишната

Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), включени в последния оперативен анализ на Министерството на земеделието.

Относно вноса на пресни плодове и зеленчуци

За по-слабия общ внос на пресни зеленчуци основен принос имат по-малките доставки на домати – със 7,7 хил. тона (14%), пиперки – с 2,7 хил. тона (18%) и краставици и корнишони – с 1,7 хил. тона (10,8%). 

Понижение се отчита и при вноса на зеле, гъби, тикви, моркови, патладжани и чесън – с между 6,1% и 71,2%, като най-значително е то при чесъна. Импортът на лук и шалот нараства с 6,3 хил. тона (51,2%), а този на картофи – с 4,6 хил. тона (17,7%).

При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани, които заемат 51,7% от целия внос на пресни плодове през първите шест месеца на 2019 г. Ръстът е с 2,7% на годишна база. 

Сравнително голям дял заемат доставките на ябълки (23%), които за година са се увеличили над два пъти до 40,1 хил. тона. 

Повишение се наблюдава също при импорта на сливи (с над два пъти), ягоди (с 57,2%), киви (с 13,6%) и череши (5,3%). Има и намаление от 7,3% до 67,7% – при черупкови плодове, пъпеши, дини, грозде, праскови, круши и вишни, като най-чувствително е то при вишните.

Относно износа на пресни плодове и зеленчуци

През първото полугодие от страната са изнесени 22,1 хил. тона пресни зеленчуци и 26,3 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 20,3% и 13,3% по-малко спрямо година по-рано.

Най-голям принос за по-слабия общ износ има по-ниската реализация на бобови зеленчуци – с 4,6 хил. тона (56,4%), и сладка царевица – с 2,2 хил. тона (92,3%). 

Свиване се отчита и при тиквите, патладжана и доматите – съответно със 17,3%, 18% и 19,3%. Същевременно, износът на гъби, краставици, зеле и картофи нараства с между 5,4% и 88,6%, а този на лук и шалот – над седем пъти.

Износът на пресни плодове през първото полугодие е предимно реекспорт на продукти, които не се произвеждат у нас. Става дума основно за цитрусови плодове.

В рамките на периода, съществено понижение се отчита и при износа на дини (с 13,6%), следван от този на кайсии, черупкови плодове и праскови.

Същевременно, чувствително нараства износът на ябълки и малини – с над четири пъти на годишна база, а този на грозде, ягоди, сливи и череши – от 29,5% до 64,4%.