Хранителни продукти, произведени в България, не са докладвани нито веднъж през последните три месеца за наднормено съдържание на пестицидни остатъци или други вредни химикали.

Кой, как и защо: Откъде идва нелегалния внос на препарати за растителна защита?

Това показва анализ на данните, получени от Системата за бързо известяване за храни и фуражи (RASFF) за наличието на пестицидни остатъци за второто тримесечие на тази година. Автор на анализа е Николай Спасов, старши експерт в Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към земеделското министерство.

Общият брой предупреждения (нотификации) в ЕС за наднормено съдържание на остатъци от пестициди за периода е 60, като от тях 58 са в категорията „Храни“. 

Две от известията са в категория „Фуражи“, като и в двата случая продуктите са с произход Франция. В единия случай са открити делтаметрин и неразрешената субстанция трициклазол в оризово брашно, а в другия - делтаметрин във фуражна пшеница.

„Нотификациите, подадени от България са общо 22, като всичките са за продукти с произход Турция. От тях 22 са за пипер, от които 21 са за унищожаване, а при една вносът не е разрешен“, отбелязва Николай Спасов.

Най-многобройни през второто тримесечие са предупрежденията за замърсявания при плодовете и зеленчуците

„Най-често нотифицираните продукти за наличие на пестициди са различни видове пипер (сладък пипер, чили пипер) – 32 случая; четири за патладжан, и два за ориз Басмати“, допълва експертът. 

Брой на замърсявания с пестицидни остатъци в продукти в ЕС (1 април – 30 юни 2019 г.)

По едно предупреждение за вредни химикали има в европейската система за стафиди, манго, сушено годжи бери, пъпеш, целина, ананас, чери домати, зелен фасул, зелен лук, чили, ябълки, джакфрут, главесто зеле, аспержов фасул, кисела краставичка, джинджифилови корени, чай, зелен чай, замразени филета пангасиус, магданоз, оризово брашно и пшеница.