Цените на твърдата пшеница скочиха нагоре. Мелниците за брашно и производителите на тестени изделия плащат почти всяка цена. На пазара на едро в Севиля миналата седмица цената бе 515 евро на тон, в Болоня в Италия - 480 евро, а в Ла Палице във Франция - 410 евро на тон.

Равносметка: С колко допринесе Добруджа за зърнения баланс у нас?

В канадските експортни пристанища се таксуваше по 580 долара за тон. Немските мелници и хлебопроизводители се оплакват от остър недостиг на твърда пшеница в резултат на слабата реколта в Европа и особено в най-големия износител в света Канада, пише германското издание Agrarheute.com.

Германия зависи от вноса на твърда пшеница, защото въпреки нарастващото отглеждане, трябва да внася повече от 80% от потребяваното количество - над 1 милион тона годишно. Доставките идват предимно от големите европейски страни производители - Италия, Франция и Испания, или от най-големия световен износител Канада.

Управляващият директор на Асоциацията на индустрията за зърно, смилане и нишесте (VGMS) Питър Хаарбек наскоро определи ситуацията с доставките като „драматична“. Търсенето е почти „отчаяно“ при твърдата пшеница, която в момента струва почти три пъти повече от обикновено. И то, ако изобщо е налична. Има неяснота дали тази година по рафтовете на магазините ще има хлебни изделия в това количеството, каквото имаше миналата.

Лоши реколти в Канада и Европа

Глобалното производство на твърда пшеница напоследък драстично се сви поради сушата и жегата в САЩ и Канада. Канада е основният износител на твърда пшеница. Там обаче бяха събрани само 3,5 милиона тона тази година. Това е с 46% по-малко в сравнение с 2020 г. Миналата година северноамериканската страна е изнесла 5,8 милиона тона твърда пшеница, т.е. 90% от реколтата си. Канадската твърда пшеница отива главно в САЩ, но също и в Северна Африка и Европа.

„Тази година Канада няма да може да осигури необходимите количества в Европа“, казва експерт. Според VGMS обаче твърдата пшеница липсва и в други региони на Европа.

При най-големия европейски производител, Италия, фермерите са имали добра реколта по отношение на обема. Европейската комисия я оценява на около 4,3 милиона тона, с 435 000 тона повече в сравнение с предходната година. В същото време това е повече от половината от европейското производство от около 8,0 милиона тона. Въпреки това, италианците също са зависими от вноса - той обикновено идва от Франция, Испания и Гърция.

Реколтата във Франция, която също е добра по отношение на количеството (1,6 милиона тона), - е номер две в Европа. Тя обаче е с лошо качество, тъй като дъждът по време на жътвата е довел до гъбична атака на много места.

Испания е трета по производство на пшеница в Европа. Местните фермери са събрали 772 000 тона реколта, с около 50 000 тона по-малко в сравнение с предходната година, а реколтата на Гърция също е доста по-слаба от очакваното.

Германия продължава да произвежда много малко твърда пшеница

В Германия е събрана реколта от 207 000 тона, с поне 30 000 тона повече от миналата година. Това обаче може да покрие само малко под 80% от германското търсене. Федералното ведомство по земеделие има годишна консумация на твърда пшеница от 1,2 милиона тона, като тенденцията е възходяща. Основните райони за отглеждане на твърда пшеница в Германия са Тюрингия, Саксония-Анхалт и Бавария, като реколтата е между 60 000 и 40 000 тона. Има и по-малки райони в Саксония и в Рейнландския Пфалц. Реколтата там е между 14 000 и 18 000 тона.  

Съмнително е обаче дали германските фермери могат да се възползват от високите цени, тъй като повечето от отглежданата твърда пшеница вероятно ще се предлага на пазара чрез дългосрочни договори и споразумения за доставка.

В Източна Европа земеделските производители все още отглеждат значителни количества твърда пшеница, особено в Унгария и Словакия - с очаквани понастоящем реколти от 128 000 и 231 000 тона, както и в Австрия, където фермерите биха могли да приберат почти 90 000 тона.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Създадоха смарт тор от грах и леща

Средният добив към момента: Слънчоглед - 236 кг/дка, царевица - 551 кг/дка

При биологичното производство се ражда пшеница с много високо качество