Днес отбелязваме Световния ден на прехраната по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).
По повод тазгодишния Световен ден на прехраната природозащитната организация WWF насочва вниманието към щетите, които свръхриболовът нанася върху хората и природата, като припомня че рибата е важен източник на белтъчини за 3 милиарда души на планетата, но 61% от рибните запаси в света са напълно експлоатирани, а други 29% са обект на прекомерен улов, т.е. лови се по-голямо количество, отколкото би могло да се възстанови.
„Доходите и прехраната на 800 милиона души, основно от развиващите се страни, зависят от рибарството", заяви Екатерина Войнова, ръководител за България на проекта „Полезната риба".
"Европейският съюз е най-големият вносител на риба и рибни продукти в света и половината от тях идват от развиващите се страни", посочи още Войнова.
“Голяма част от рибата на българския пазар е вносна. Европейският съюз е най-големият вносител на риба и рибни продукти в света и половината от тях идват от развиващите се страни“, посочва Войнова. Тя подчертава социалната отговорност на потребителите.
“Изборът на устойчива морска храна се отразява директно върху поминъка на хората в Европа и по света“. Затова от една страна, WWF препоръчва да се купува местна или органично сертифицирана риба.
От друга страна, заради високата зависимост от вноса, е добре да бъдат търсени продукти със сертификати MSC (Съвет по управление на риболова) и ASC (Съвет за управление на аквакултурите), които също са устойчив избор. WWF България в момента проучва добрите примери на българския пазар и скоро ще подготвим конкретни препоръки към потребителите.
От 1960 г. досега световното потребление на морска храна се е удвоило. За сходен период рибните запаси, използвани за прехрана, са намалели наполовина, показа наскоро докладът на WWF „Жива синя планета". Само с количеството риба, похабявано заради свръх улова, биха могли да бъдат нахранени до 20 милиона души на година.
„Полезната риба" е проект в 11 държави, с който се цели да се променят потребителските нагласи на 50 милиона европейци към консумация на устойчива риба през следващите три години. Проектът започва през Европейската година за развитие 2015 г. и е частично финансиран от Европейския съюз. В него участват Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Румъния, Словения и Испания.
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
0 КОМЕНТАРА