Израснал в селските райони на Китай, влязъл на трудовия пазар като заварчик на трактори, днес Джан Йонг е известен със своята верига ресторанти Haidilao, която има над 450 ресторанта в целия свят. С други думи, той е най-богатият ресторантьор в цял Китай, пише Forbes.

Как една французойка върна живота в селските райони

Може да изглежда парадоксално, но Джан Йонг, който е натрупал богатство от около 29 милиарда долара, до 19-годишна възраст не е стъпвал в ресторант. Роден и израснал в Джианянг, провинция Съчуан, той разказва за юношеството, което е било всичко друго, но не и лесно.

„Когато бях на 14 г., гласът ми все още не показваше признаци, че иска да стане мъжки, за разлика този на много други момчета. Всички ми се присмиваха. Станах несигурен и изнервен, не смеех да говоря с момичетата“, спомня си богаташът.

Според Forbes Джан Йонг дори не успява да завърши образованието си, докато други източници твърдят обратното. Това, което е сигурно, е, че той не продължава обучението си, а приема да започне работа като заварчик във фабрика за трактори. След няколко години в предприятието, където основно се храни в столовата, младият мъж прави първите си стъпки към ресторантьорството – трупа негативно мнение за некачествената храна в стола и нейния твърде пикантен вкус. Това са два аспекта, които по-късно ще повлияят на замисъла на бизнеса му.

Работата като заварчик на земеделски машини не му пречела да се впуска в предприемчиви приключения. Решаващ фактор за кариерното развитие на Йонг в напълно нова посока се оказва конфликт с работодателите му в средата на 90-те години.

Младият мъж поема по единствения възможен път. На този етап той е осъзнал, че за хората ресторантите са преживяване от особен тип.

С подкрепата на съпругата си Шу Пинг и двамата приятели Ши Йонхонг и Ли Хайян, Джан започва щастливото си приключение.

"Бях без пари, така че останалите бяха истинските заемодатели, въпреки че вярвам, че цялата инвестиция беше под 10 000 юана (около 1400 долара). Макар да не бях допринесъл много по отношение на парите, заех позицията на генерален мениджър и обещах на другите, че нашите активи ще нараснат до 15 пъти над първоначалната инвестиция в рамките на 5 години. Заклех се, че ако не успея, ще им върна парите. Това беше огромна сума за група от 20-годишни през 90-те, така че всички бяха малко изненадани“, спомня си милиардерът.

През 1994 г. Йонг отваря първия си ресторант: представлява малка стая само с четири маси.

Младият предприемач решава да се съсредоточи върху концепцията за горещата тенджера: бульон, типичен за китайската кухня, сервиран в тенджера, затоплена в центъра на масата, в която вечерящите могат да потопят най-разнообразни храни, докато се приготвят.

Качеството на тази храна обаче не било достатъчно за Йонг и той решава да предложи на своите клиенти истинско изживяване. Включва редица услуги - безплатен маникюр, полиране на обувки и масажни столове за чакащите.

„Идвам от провинция, където хората вярват, че ако взимаш пари от други и не им носиш полза, значи си лъжец“, казва Джан пред изданието Wall Street Journal.

От малка стая-ресторант през 1994 г. до листване на компанията на борсата в Хонконг през 2018 г., предприемчивостта на Йонг е достойна за описване в учебник. Днес веригата му от ресторанти е оценена на над 1 млрд. долара.

„Вашата визия за света определя вашето отношение към парите и връзките ви с колегите. Ако се интересувате само от печелене на пари, вие се страхувате от рискове и нарушавате принципите си веднага щом започнете да се карате един с друг. Ако имате по-голяма мечта, виждате парите като инвестиционен актив. Ето как мислят истинските предприемачи“, разкрива своята философия на успеха милиардерът.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бизнесменът, който плаща по 4800 лв. месечно на комбайнерите си

Млад фермер с печеливш пазар в Швейцария

Собственици на земя за рентите: Пазарът определя!