Много румънски животновъди заклаха коледните си прасета месец и половина преди Коледа. Те се страхуват да не останат без тях. Новите случаи на Африканска чума по свинете в северната ни съседка доведоха до евтаназирането на стада, информира Agrointel.ro.

Откриха АЧС и в Пловдивско – започват масови проверки

Кметът на Вергулеаса Валентин Пичиу отбеляза, че атмосферата в района е коледна, визирайки предварително закланите животни.

Прасетата от засегнатите домакинства бяха евтаназирани и заровени, както изисква редът. Много хора от страх да не останат без тях ги заклаха рано-рано, каза кметът пред digi24.ro.

Местните споделят, че се страхуват, че ще останат без прасета дори по Коледа. Работили са здраво, за да отглеждат животните, които служат за прехрана на семейството им. Затова предпочитат да ги жертват още сега.

Вече може да бъдат видяни обяви за продажба на прасета. Тези, които още не са заклали животните си, правят всичко възможно фермата им да е чиста и да се дезинфекцира често.

След като бяха практически унищожени, румънските свинеферми сега осигуряват най-много една трета от консумацията на свинско месо.

Свидетели сме на катастрофа, казва Йоан Ладоши, президент на Асоциацията на румънските производители на свинско месо (APCPR).

Ние сме в перфектна катастрофа, като се има предвид, че на практика Африканската чума по свинете предизвика пожар в индустрията - пожар, който продължава 4 години и нямахме никаква подкрепа от властите. Само от началото на тази година са умъртвени и заровени почти половин милион прасета. Над 40 000 свине майки, които трябва да произведат нашите прасенца и прасета за следващата година, са убити, казва Йоан Ладоши.

В Румъния броят на активните огнища на АЧС остава постоянен в продължение на две седмици - 585, сочат данни от Националния санитарен ветеринарен орган (ANSVSA). В окръг Олт има 37 огнища, а през последните два месеца са заклани над 100 000 прасета.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Птицевъди: 3 млн. лв. са крайно недостатъчни, за да се спасим от фалити

Цена на млякото в ЕС – къде сме ние, къде са другите?

Агроиновации: Как фермерите да инвестират по-умно?